Cum îți dai seama dacă ești potrivit pentru un job de programator?

  • 27 mai 2019, 11:28
  • 983

IT-iștii sunt în continuare cei mai căutați candidați de către angajatori. În ciuda faptului că ofertele salariale oferite de companii sunt de câteva ori peste media altor joburi, în piață încă sunt mai puțini candidați decât joburi disponibile. Acest lucru se întâmplă din două motive. În primul rând, numărul de absolvenți ai facultăților de profil este insuficient. În alt doilea rând, cei care au altă pregătire academică se tem să se reorienteze către acest domeniu, din cauza stereotipurilor care l-au înconjurat până nu demult: anume că este un domeniu inaccesibil, rigid și destinat exclusiv bărbaților sau absolvenților de Automatică.

Acestea sunt doar mituri, așa că dacă îți dorești să începi o carieră în IT sau să faci o reconversie profesională, primul pas este să descoperi dacă acest domeniu ți se potrivește. Iată cum!

Pentru început e important să știi ce înseamnă programarea și ce face un angajat care ocupă un astfel de rol. Ca să-ți fie mai clar, ne-am gândit să facem un joc de imaginație. Hai să vedem!

Imaginează-ți un calculator care știe o limbă străină cunoscută de puțini oameni. Iar cel care îl înțelege este chiar programatorul. El știe ce să spună și cum să o spună astfel încât calculatorul să-l înțeleagă. Mai exact, programatorul transmite ideile și instrucțiunile unui calculator creând site-uri web, jocuri și alte programe destinate utilizatorilor, adică celor care nu cunosc limbajul tehnic.

Iar acum să vedem dacă te potrivești pentru rolul de programator!

Gândești structurat

Steve Jobs spunea că toată lumea ar trebui să știe cum să programeze pe calculator pentru că te învață cum să gândești. Totuși, până să te apuci de programare vezi dacă ai o logică un pic peste medie. Asta te va ajuta să navighezi mai ușor printre șirurile de cifre.

Ca să-ți dai seama de asta fii atent la gândurile tale. Dacă ele sunt structurate sub forma unui șir de comenzi clare și logice, atunci poți să te apuci liniștit de programare. De ajutor îți pot fi și testele de logică pe care le poți găsi online.

Ești priceput la matematică

Cred că ai auzit și tu de la alți oameni sau chiar te-ai gândit și tu că nu poți să înveți programare pentru că nu ai fost niciodată atras de matematică. Într-adevăr, e foarte important să ai astfel de cunoștințe, însă ai nevoie mai degrabă de bazele acesteia. Nimeni la un astfel de job nu te va pune să faci ecuații de gradul II. Mai exact, matematica e importantă, dar nu e esența programării.

Ai o afinitate tehnică

Ai fost întotdeauna curios ce e în spatele aplicației pe care ai descărcat-o? Curiozitatea asta de afla ce e în spatele anumitor aplicații sau site-uri web, cum funcționează acestea, te poate ajuta să-ți dai seama dacă te potrivești acestui domeniu sau nu.

Cunoști limba engleză

Engleza este una dintre cele mai răspândite limbi străine. Majoritatea joburilor presupun cunoașterea acesteia și eventual a unei alte limbi străine. Într-adevăr, e important să știi concepte de bază, căci documentația, comenzile, mesajele de eroare ș.a.m.d sunt în engleză, însă interacționând cu ele vei reuși să le reții.

Ai răbdare să rezolvi o provocare și vrei să înveți

În acest domeniu nu prea există scurtături. De aceea e important să ai răbdare, atunci când vine vorba de o provocare, căci dacă vrei să fii programator, atunci lucrurile nu se fac peste noapte. La început e normal să nu înțelegi noii termeni de care poate că nu ai mai auzit până atunci. Cel mai bine e să-ți găsești un mentor care să te ducă în direcția bună.

Trebuie să îți placă tehnologia și să fii dispus să înveți mereu ceva nou.

Faptul că nu ai mai făcut asta până acum nu ar trebui să te sperie. Domeniul se schimbă cu o viteză atât de mare încât chiar și programatorii cu experiență trebuie să învețe constant pentru a fi la curent cu toate noutățile.