Căutarea unui job nou, un job în sine. Sfaturi care dau rezultate

  • 7 oct. 2020, 17:23
  • 1 140

Suntem puși în situația de a căuta un nou job din multe motive: avem nevoie de bani în plus, nu e totul bine și sigur la actualul loc de muncă sau pur și simplu simți că este timpul pentru un restart în viața ta profesională. Oricare ar fi motivul pentru care ai nevoie de un nou serviciu, esențial este să știi că a căuta un nou job este un job în sine.

Dacă te-ai decis să cauți altceva, trebuie să o faci organizat și perseverent. Nu te opri la prima variantă și nu renunța după unul sau mai multe eșecuri. Alocă exclusiv acestei activități un anume interval de timp și fă asta în fiecare zi.

Un CV bun nu înseamnă un loc de muncă gata câștigat

Așa că nu trimite pur și simplu documentul care te prezintă profesional fără să îl actualizezi. Detaliile sunt esențiale. Privește-ți propriul CV cu atitudinea unui posibil șef și fii cât se poate de critic.

În domeniul recrutărilor lucrurile evoluează la fel de repede ca în oricare alt domeniu, așa că primul pas pe care trebuie să-l faci este să cauți cel mai nou model cv.

Nu risca să supralicitezi

Nu merită să adaugi pe cartea de vizită profesională detalii neadevărate sau exagerate. Este extrem de ușor să fii prins și asta te va descalifica atât pentru angajatorul care te-a găsit cu „mâța-n traistă”, cât și pentru viitor.

Statistica arată că 75% dintre candidați mint în CV-ul lor. Chiar dacă nu ești prins imediat, activitatea ta ulterioară va dovedi că lucrurile nu sunt în ordine. Cele mai multe minciuni se referă la abilitățile de a folosi calculatorul și cunoștințele de limbi străine.

Nu merită să-ți supralicitezi abilitățile pentru că o minciună te descalifică într-o mult mai mare măsură decât o face recunoașterea limitelor. Toți avem limite!

Privește totul dintr-o altă perspectivă

În ziua de azi oameni sunt capabili de adaptare, așa cum nu s-a mai întâmplat niciodată. Elementele care îți pot asigura un job bun sunt abilitățile de comunicare, apetența pentru a te perfecționa, inițiativa și un spirit de echipă temperat, în sensul că nu refuzi colaborarea, dar nici nu lași pe alții să-ți facă treaba în numele muncii în echipă. Și varianta reciprocă este valabilă: nu faci munca altora doar ca să dovedești că ești coleg bun.

Dacă pleci de la aceste principii, poți face aproape orice job și nu vei mai avea reticențe să aplici pentru posturi care nu sunt tocmai pe profilul tău.

Trebuie să iei în calcul și ce-ți dorești cu adevărat și să faci efortul de a te desprinde sufletește de locul anterior de muncă. Deseori, angajații rămân tributari unui stil de muncă, iar asta este una din marile piedici ale evoluției în carieră.

Nu ai loc de muncă? Asta e o oportunitate!

Dacă ești în căutarea unul nou loc de muncă pentru că ai rămas fără serviciu, privește această ocazie ca pe o oportunitate. Jobul anterior era cel care ocupa cea mai mare parte din timpul tău, iar din cauza asta multe din lucrurile care te-ar fi putut interesa din punct de vedere profesional și în domeniul tău de activitate ți-au scăpat neobservate.

Pune-te la punct cu ce este nou, vezi care sunt tendințele pe piața muncii, actualizează-ți contactele, vezi care sunt ofertele și aplică cu încredere.

Reușita în a găsi locul de muncă bun – cel ideal nu există, așa că nu-l mai căuta – stă în perseverență, intuiție și curajul de a accepta provocări.