Biscuiţi fabricaţi în Republica Moldova cuceresc piaţa italiană

  • 16 dec. 2019, 13:55
  • 2 442

Italia, una din cele mai pretenţioase pieţe a produselor de patiserie a fost cucerită cu simplitatea biscuiţilor din Republica Moldova.

O fabrică de dulciuri din Chişinău a investit în liniile de producţie, dar şi în perfecţionarea angajaţilor şi a reuşit să-şi convingă clienţii de peste tot din lume, transmite Tvr.md.

Succesul a fost posibil şi datorită unui credit avantajos oferit de Banca Mondială prin intermediul proiectului de Ameliorare a Competitivităţii, PAC II.

Cea mai mare provocare a fabricii a fost să intre pe piaţa din Italia. Era greu, dar nu imposibil. Nu doar gustul biscuiţilor moldoveneşti a fost pe placul italienilor, ci şi preţul scăzut.

„Sunt foarte buni italienii în patiserie, însă calitatea produselor au impresionat. Deci noi avem într-adevăr produse naturale cu seminţe de floarea soarelui, in, susan. Cea ce ne-a permis să fim apreciaţi pe piaţa italiană”, a spus Sergiu Guzun, directorul fabricii.

Cel mai uşor a fost să ajungă pe piaţa din România. Produsele din Republica Moldova se bucură de o reputaţie bună, spune directorul fabricii.

„Produsele din R. Moldova pe piaţa din România sunt foarte solicitate, avem un nume foarte bun pe piaţa României fiind considerare ca produse naturale de o calitate medie şi înaltă. Doar că consider că aici ar trebui să lucrăm atât noi producătorii cât şi statul să promovăm imaginea R. Moldova", a menţionat Sergiu Guzun.

La fabrică se investeşte nu doar în utilaje, ci şi în angajaţi. Ei fac periodic cursuri de instruire iar pentru a ajunge la standardele europene, fabrica a luat un credit de la Banca Mondială.

„Linia de credit pe care am luat-o în cadrul proiectului ne-a ajutat foarte mult în promovarea exportului şi anume nu atât procurarea de utilaje cât investiţiile în designul ambalajului, în soluţiile IT pentru controlul mai riguros al calităţii atât pentru instruirea angajaţilor fiindcă noi în continuu instruim angajaţii pentru certificarea europeană a producţiei noastre”, a precizat Sergiu Guzun.

„Proiectul Ameliorarea Competitivităţii, oferit de către Banca Mondială, are diferite soluţii pentru antreprenorii din Republica Moldova. Noi ajutăm întreprinderile să acceseze linii de finanţare, dar îi ajutăm financiar şi noi, prin granturi”, a spus Anna Khalkatsi, director al Băncii Mondiale.

Lunar, fabrica de dulciuri exportă 20, 25 de tone de produse de patiserie. Cele mai multe produse ajung în România, Ţările Baltice şi Uniunea Europeană.