ANOFM a publicat lista celor mai plătite locuri de muncă vacante

  • 3 iul. 2020, 9:04
  • 1 723
  • 1

În Republica Moldova sunt locuri de muncă vacante pentru care se oferă un salariu lunar de 50 de mii de lei. Agenția Națională pen­tru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a publicat lista celor mai bine plătite joburi. Astfel, cel mai mare salariu, 50 de mii de lei, este pentru poziția de agent de vânzări la o vinărie privată din Hâncești.

Clasamentul celor mai plătite joburi este continuat cu funcțiile vacante de șef sector în construcții și programatori, pen­tru care se oferă un salariu maxim de 30 de mii de lei. Un salariu de 25 de mii de lei va fi achitat pentru cei mai buni manageri de proiect în domeniul construcțiilor și pentru un administrator. Locurile vacante sunt dis­ponibile în orașele Comrat și Cahul.

Există funcții remunerate cu zeci de mii de lei lunar

24 mii de lei se oferă pentru un mana­ger de proiect care are în subordine șefi de secții, locul vacant este în orașul Rezi­na. Câte 20 de mii de lei vor fi oferiți celor 20 de tehnicieni-laboranți în construcția podurilor și a drumurilor, celui mai bun inginer tehnolog din domeniul controlului calității, precum și celui mai responsabil manager, diriginte de șantier și mașinist la excavator.

În lista celor mai plătite joburi se regă­sesc și maistru în construcții, pietrar-zidar, șef de parc de mașini, care vor ridica un salariu de până la 18 mii de lei, locurile de muncă sunt disponibile în Chișinău și Comrat.

La mare căutare în această lună sunt conducătorii auto, inginerii, apicultorii, lăcătușii auto, cărora li se oferă un salariu de până la 15 mii de lei.

Salarii de 10 mii de lei sunt declarate de mai mulți angajatori pentru locurile de muncă vacante: sudori, cusători, contabili, conductori, bucătari, medici etc.

Pentru informații suplimentare despre locurile de muncă vacante înregistrate în baza de date a ANOFM, persoana aflată în căutarea unui job trebuie să se adreseze la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forței de muncă, să contacteze la Centrul de Apel 080001000 sau să acceseze porta­lul www.angajat.md.

Mii de locuri disponibile

Potrivit datelor ANOFM, la mijlocul lunii curente, erau în evidenţă peste opt mii de locuri de muncă vacante, care pot fi acce­sate atât de femei, cât și de bărbați. Cele mai multe dintre acestea sunt în munici­piile Chișinău, Bălți și Orhei. Din numărul total de locuri disponibile, peste 20 la sută sau 1937 de locuri de muncă vacante sunt pentru persoanele care dețin un nivel de instruire superior şi mediu de specialita­te. Pentru persoanele cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, ANOFM oferă 6505 locuri de muncă, ce constituie 77% din numărul to­tal de locuri de muncă vacante.

Numărul șomerilor, în creștere

Din cauza pandemiei de Covid-19, rata șomajului a crescut considerabil în Repu­blica Moldova. Astfel, în primele șase luni ale anului curent, angajații ANOFM au im­plementat măsuri de ocupare a forței de muncă pentru circa 50 de mii de persoane aflate în căutarea unui loc de lucru, dintre care peste 25 de mii de șomeri proaspăt înregistrați, ceea ce constituie 53,6 la sută din numărul total.

La mijlocul luni curente, în evidență erau circa 35 de mii de șomeri, dintre care 49% constituie femeile. De la 1 aprilie și până pe 12 iunie, au fost înregistrate cu statut de șomer peste 17 mii de persoane. Cei mai mulți șomeri au fost înregistrați în Chișinău, Ungheni, Ocnița, Drochia, Bălți ș.a.De la începutul anului curent, au benefi­ciat de ajutor de șomaj peste cinci mii de persoane.