23 de dosare au fost depuse pentru obținerea cetățeniei Republicii Moldova prin investiții

  • 16 mai 2019, 15:25
  • 680

Un număr de 23 de cetățeni străini au depus dosarele până în prezent pentru a obține cetățenia Republicii Moldova în schimbul investițiilor. Totodată, până la acest moment o persoană care a aplicat la program a obținut deja pașaportul Republicii Moldova, informează MOLDPRES.

Vicedirectorul Agenției Servicii Publice (ASP), Iulia Petuhov, instituție care implementează Programul de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova prin investiție, a declarat astăzi că dosarele depuse în cadrul programului trec patru etape de verificare. La primele două etape acestea sunt analizate de secretariatul ASP. La cea de-a treia etapă analiza dosarului este efectuată de o companie internațională. Ulterior, actele sunt supuse expertizei autorităților naționale, inclusiv Ministerul Afacerilor Interne prin Biroul migrație și azil, Serviciul Informații și Securitate, Centrul Național Anticorupție și Serviciul prevenirea și combaterea spălării banilor.

„La baza programului stă procesul de Due diligence, adică procesul de verificare a reputației economice și financiare a aplicanților și membrilor familiilor acestora, inclusiv analizăm dacă există riscuri pentru ordinea publică și securitatea statului. Toate acestea sunt făcute ca să ne asigurăm că programul nu prezintă risc pentru securitatea Republicii Moldova și cetățenilor ei”, a declarat Iulia Petuhov. Sursa citată a dat asigurări că nu vor putea deveni cetățeni ai Republicii Moldova persoane care au comis infracțiuni, care au fost puse sub învinuire sau au calitatea de învinuit în fața Curții Penale Internaționale, sunt date în urmărire de către Interpol, care au obținut venituri din activități criminale, persoane ale căror fonduri provin din surse ilegale sau care au fost găsite vinovate pentru comiterea de infracțiuni cu caracter terorist.

Procesul de acordare a cetățeniei prin investiție include depunerea dosarului la secretariatul ASP, verificarea corectitudinii acestuia și parcurgerea filtrelor de control naționale și internaționale. Ulterior, ASP formulează o scrisoare de recomandare către Comisia programului, care ia o decizie privind întrunirea criteriilor de eligibilitate. În cazul unui răspuns pozitiv, beneficiarul transferă contribuția financiară în fondul de investiții. După transferarea banilor, urmează expedierea recomandării comisiei programului către președintele Republicii Moldova, publicarea decretului de acordare a cetățeniei în Monitorul Oficial, depunerea jurământului de credință față de Republica Moldova și eliberarea pașaportului moldovenesc.

Programul a fost lansat oficial în luna noiembrie anul trecut, iar în luna decembrie 2018 a fost depus deja primul dosar. Până în prezent, o singură persoană a obținut cetățenia Republicii Moldova în schimbul investițiilor. Iulia Petuhov a afirmat că aceasta este un reprezentant al mediului de afaceri, din domeniul IT, care dorește să-și extindă afacerea în Republica Moldova. „Marea majoritatea a aplicanților au declarat că doresc să obțină cetățenia Republicii Moldova pentru a beneficia de oportunitățile investiționale oferite de economia țării noastre și a-și extinde sau a-și deschide afaceri”, a punctat vicedirectorul ASP.

Potrivit programului, un investitor străin va putea obține cetățenia Moldovei dacă va aloca minimum 100 mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puțin 250 mii de euro într-un domeniu strategic de activitate.