Activitatea prestatorilor de servicii de plată nebancari. Ce prevede proiectul unui nou regulament

  • 20 mai 2019, 15:25
  • 588

Reguli noi la eliberarea licențelor pentru prestatorii de servicii nebancare. Banca Națională a Moldovei a prezentat pentru consultări publice proiectul Regulamentului cu privire la activitatea prestatorilor de servicii de plată nebancari.

Dacă documentul va fi aprobat Regulamentul cu privire la activitatea emitenților de monedă electronică şi prestatorilor de servicii de plată nebancari va fi abrogat.

Potrivit autorilor proiectului, declarația pentru eliberarea licenței, toate tipurile de cereri menționate în proiectul de Regulament, precum și documentele anexate la acestea, se vor depune la Banca Națională a Moldovei inclusiv în format electronic, cu aplicarea semnăturii digitale prin intermediul Sistemului informatic al Băncii Naționale a Moldovei cu privire la licențiere, autorizare și notificare. Modalitate de depunere la BNM a documentelor va fi detaliată în Ghidul de utilizare a Sistemului, care va fi publicat pe site-ul web oficial al BNM. Autoritatea bancară precizează că până la implementarea Sistemului solicitanții de acte permisive vor putea depune declarații/cereri la sediul BNM pe suport hârtie. Totodată persoanele nerezidente, care nu vor putea obține semnătura electronică compatibilă Sistemului, vor avea posibilitate sa depună solicitări la BNM în continuare pe suport hârtie.

Proiectul prevede de asemenea, racordarea actului normativ la Legea privind modificarea unor acte normative în privința termenelor emitere a deciziei privind declarațiile de obținerea licenței  și cererile privind înregistrarea sucursalelor/agenților de plată, eliberarea copiei autorizate de pe licență, duplicatul de pe licență, reperfectarea licenței și includerea prevederilor privind suspendarea acestor termene în cazul solicitării de informații suplimentare de la solicitant sau alte instituții interesate. De menționat că, în scopul îmbunătățirii comunicării între autoritatea de licențiere și solicitantul de act permisiv, proiectul de regulament stabilește obligația Băncii Naționale a Moldovei de a informa solicitantul despre suspendarea termenului. Totodată, proiectul instituie dreptul BNM de a restitui declarația și setul de documente anexat în termen de 15 zile dacă plenitudinea documentelor prevăzute la art. 14 din Legea nu este întrunită.

Instituirea de cerințe cu privire la identificarea și gestionarea riscurilor operaţionale şi de securitate specifice serviciilor de plată, inclusiv privind autentificarea şi comunicarea sigură, şi accesul la date sensibile privind plățile, planuri de asigurare a continuității activității este o altă prevedere nouă.

Totodată, proiectul prevede segregarea condițiilor și cerințelor pentru înregistrarea sucursalelor și agenților de plată în Registru societăților de plată/furnizorilor de servicii poștale și Registru emitenților de monedă electronică a sucursalelor în dependență de natura, extinderea şi complexitatea activității ce urmează a fi desfășurată prin intermediul acestora. Ca element de noutate, proiectul stabilește condiții de înregistrare pentru agenții de plată – persoane fizice și agenți care distribuie și răscumpără monedă electronică.