Plăţile făcute de angajatori pentru testarea salariaţilor la COVID-19 ar putea deveni neimpozitabile

  • 23 sept. 2020, 15:04
  • 1 259

Plăţile făcute de către angajator pentru testarea salariaţilor pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 ar putea fi considerate facilităţi neimpozabile, acordate de angajator. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Parlament.

Potrivit deputaţilor, derogarea de la prevederile Codului Fiscal se propune cu scopul de a încurajarea testării populaţiei, precum şi pentru susţinerea atât a angajatorilor, cât şi a salariaţilor, scrie Bizlaw.

Mai exact, documentul stabileşte că plăţile făcute de angajator pentru testarea angajaţilor pentru identificarea virusului SARS-CoV-2 sunt scutite complet de impozit pe venit, la nivel de salariat şi angajator, scutirea se aplică inclusiv şi în privinţa contribuţiilor sociale şi medicale.

Măsura şi modalitatea de deducere a acestor cheltuieli urmează să fie aprobată de către Guvern, pentru a evita abuzurile din partea contribuabililor. În acelaşi timp, Guvernul va trebui să asigure posibilitatea modificării declaraţiilor fiscale, astfel încât angajatorii, care au înregistrat cheltuieli pentru testarea salariaţilor lor şi au achitat impozitul şi contribuţiile aferente plăţilor respective, să poată beneficia de compensarea cheltuielilor şi să poată solicita rambursarea impozitului şi a contribuţiilor sociale şi medicale, achitate pe toată perioada stării de urgenţă în sănătate publică şi a stării de urgenţă.

Proiect de lege mai prevede că Guvernul va fi obligat să asigure rambursarea banilor achitaţi, de facto, de către salariaţi în contul impozitelor şi contribuţiilor sociale şi medicale până la intrarea în vigoare a modificărilor legislative.