Viaţa şi sănătatea oamenilor constituie o prioritare pentru sindicalişti

  • 19 mar. 2020, 9:12
  • 527

Reprezentanţii sindicatelor urmăresc îndeaproape modul în care evoluează situaţia epidemiologică din ţara noastră privind riscul de răspândire a COVID-19 şi întreprind operativ măsuri în corespundere cu deciziile emise în cadrul şedinţelor Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică.

„Ne bazăm, în primul rând, pe situaţia generală care s-a creat în ţara noastră. Ca parte componentă a societăţii civile, noi nu putem fi în afara evenimentelor ce au loc, în special, a celor privind ameninţările pe care le prezintă noul coronavirus”, a subliniat Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

Oleg Budza a remarcat că, în calitatea sa de membru al Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, participă la şedinţele acesteia, la care sunt examinate măsurile de prevenire şi stopare a răspândirii COVID-19.

În opinia lui Oleg Budza, cea mai drastică decizie a fost restricţionarea accesului în Republica Moldova a cetăţenilor din alte state. Cu părere de rău, coronavirusul a pătruns în ţara noastră şi deja au fost atestate şi cazuri cu transmitere locală. Dacă, iniţial, au fost confirmate şase–opt cazuri, foarte rapid numărul acestora s-a dublat, s-a triplat şi continuă să crească.

Astfel, au fost sistate zborurile din şi spre Republica Moldova şi au fost înăsprite controalele la punctele de trecere a frontierei.

„Sunt măsuri foarte dureroase pentru cei care călătoresc, pentru cei care vor să vină în ţara noastră. O bună parte nici nu mai riscă să o facă, după ce au fost preîntâmpinaţi că pot să rămână blocaţi la frontieră sau prin zonele de carantină”, a specificat Oleg Budza.

Şi la nivelul CNSM au fost luate decizii similare. În primul rând, la o şedinţă extaordinară recentă a Comitetului Confederal, s-a hotărât ca toate manifestările cu participarea a peste 50 de persoane să fie suspendate pentru o perioadă nedeterminată.

Pentru această perioadă fuseseră preconizate trei congrese: al Federaţiei „Moldova–business–sind”, al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică şi Resurse Energetice și al Federaţiei Sindicatelor Feroviarilor. Ele au fost amânate, iar ca soluţie s-a decis ca mandatul preşedinţilor să fie în vigoare până la următorul congres, pentru ca aceste federaţii sindicale să nu rămână fără conducere. Între timp, vor avea loc consultări cu reprezentanţii Agenţiei Servicii Publice legate de aspectele juridice ale acestei situaţii.

Totodată, în ceea ce privește personalul CNSM, a fost semnată o dispoziţie de staţionare temporară. Angajații Confederației se vor afla la domiciliu şi, la necesitate, vor munci şi comunica prin telefon sau prin poşta electronică, păstrându-li-se cel puţin două treimi din salariu. Nu este clară încă nici situaţia legată de desfăşurarea, în aprilie, a şedinţei Consiliului General al CNSM.

Evoluţiile din ultimele două săptămâni ale lunii martie vor fi decisive pentru felul în care vor evolua lucrurile în ţara noastră. În caz că ne vom confrunta cu o creştere mai mare a numărului de cazuri confirmate, vor fi luate măsuri mai drastice – contacte mai rare, fără plimbări în aer liber, ci doar aflare la domiciliu şi respectarea cu strictețe a regimului de carantină.

Este necesar să fie cât mai puţin contact direct şi să protejăm de noul coronavirus, în primul rând, copiii

Cât priveşte sanatoriile gestionate de CNSM, începând de la 16 martie, au început să fie evacuaţi pacienţii. Cei care mai aveau câteva zile de tratament, și le vor recupera prin restituirea banilor. Cei cărora le-au fost repartizate bilete, dar, din cauza stării de urgenţă instituită la nivel naţional, nu au putut să beneficieze de tratament, acesta va fi reprogramat după ce va trece pericolul de infectare cu noul virus.

Şi Institutul Muncii din capitală şi-a sistat activitatea, iar angajaţii vor sta acasă în legătură cu staţionarea unităţii. Au fost suspendate şi toate deplasările în teritoriu, pentru a fi limitat contactul direct între oameni.

Situaţia actuală din ţara noastră nu este o excepţie de la cea din întreaga lume. Or, sute de ţări sunt deja afectate de coronavirus, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat oficial că epidemia de COVID-19 este pandemie.

În consecinţă, la nivelul ţării noastre s-a decis să fie adoptate o serie de reguli şi măsuri care ar duce la evitarea de către populaţie a locurilor aglomerate, magazinelor, pieţelor, bisericilor etc.

„Cea mai importantă este viaţa şi sănătatea oamenilor. Şi e necesar să fie mai puţin contact direct între aceştia şi ca să fie protejaţi de coronavirus, în primul rând, copiii. Noi cerem ca cei care vin în ultima perioadă din diferite ţări să respecte toate cerinţele necesare, pentru că vorbim despre o pandemie şi o maladie foarte agresivă”, a conchis preşedintele CNSM.