Unde va fi lansat cel de-al 11-lea Incubator de Afaceri din țară

  • 17 aug. 2017, 11:30
  • 1 155

Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) anunță că pe data de 17 august 2017 va fi lansat cel de-al unsprezecelea Incubator de Afaceri, în raionul Cahul. Instituția are capacitatea de a găzdui 25 de companii, care vor genera peste 60 locuri de muncă. Lucrările de reparație și amenajarea spațiului sunt suportate de către Uniunea Europeană și Consiliul raional Cahul.

Incubatorul va acorda sprijin logistic, consultativ, de instruire și financiar nu doar companiilor și startup-urilor incubate, dar și altor agenți economici din raionul Cahul și zona de sud a Republicii Moldova. De asemenea, vor beneficia de serviciile incubatorului 7 rezidenți virtuali.

Instituția de la Cahul va avea un format similar celorlalte 10 Incubatoare de Afaceri, deschise în ultimii 8 ani în raioanele: Soroca, Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari, Ceadâr-Lunga, Cimișlia, Nisporeni și Călărași.

La deschiderea Incubatorului de Afaceri vor participa vicepremierul Octavian Calmîc, ministru al Economiei și Infrastructurii, Pirkka Tapiola, șeful Delegației UE în Republica Moldova, reprezentanți ai Autorităților Publice Centrale și Locale, manageri ai Incubatoarelor de Afaceri din alte regiuni ale țării etc.

Directorul general al ODIMM, Iulia Iabanji, susține că incubatorul din Cahul va oferi tinerilor antreprenori mai multe avantaje, eliminând o parte din barierele pe care le întâmpină, de obicei, la etapa de inițiere a afacerii.

„Companiile incubate pentru o perioadă de 3 ani vor beneficia de un preţ mai mic pentru chirie a spaţiilor de producere și a birourilor, consultanță și instruire antreprenorială gratuită, transfer de bune practice și sprijin în dezvoltarea parteneriatelor de afaceri”.

În anul 2017 a fost deschis în luna iunie Incubatorul de Afaceri în orașul Călărași.

Până în prezent, în cadrul celor zece Incubatoare de afaceri, deschise de ODIMM, au activat 289 de rezidenți care au creat circa 950 de locuri de muncă. La ora actuală, cele 10 Incubatoare de Afaceri (IA) incubează 166 de companii, care generează cumulativ 626 locuri de muncă, dintre care cota femeilor angajate constituie 42 la sută, iar a locurilor de muncă pentru tineri este de 35 la sută. Din numărul total de companii, 75 sunt startup-uri, 101 sunt gestionate de tineri și 74 de companii sunt administrate de femei. Cifra de afaceri totală a rezidenților din cadrul Incubatoarelor de Afaceri este de circa 94 milioane lei, raportată la situația din 31 decembrie 2016.