Un curs de instruire în dome­niul securității și sănătății în muncă

  • 22 nov. 2019, 16:18
  • 638

Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Indus­tria Ușoară (FSLIU) a organizat, recent în incinta întreprinderii cu capital străin „Steaua Reds” SA, un curs de instruire în dome­niul securității și sănătății în muncă pentru angajatori, con­ducători ai unităților și specialiști.

Antrenat în realizarea acestui eveniment ca formator, Igor Ci­loci, director adjunct al Inspecto­ratului de Stat al Muncii, i-a fami­liarizat pe cei prezenți cu cadrul juridic general al activității de securitate și sănătate în muncă. Dumnealui a ținut în mod deo­sebit să-i inițieze pe conducătorii de subdiviziuni, specialiștii de la aceste întreprinderi cu noile pre­vederi și cerințe legale minime care reglementează activitatea în domeniul respectiv.

În mod special, s-a insistat pe parcursul celor 8 ore, cât a durat cursul de instruire, pe răspun­derea care intervine ca urmare a ignorării prevederilor actelor.

normative ce reglementează ac-țiunile de asigurare a securității și sănătății în muncă la între­prinderi sub aspect disciplinar, contravențional, penal și civil.

Ca să nu se comită încălcări ale legislației în cauză, Igori Ci­loci a pus accentul și pe instru­irea responsabililor de domeniul securității și sănătății în muncă. El a venit cu recomandări, sfaturi privind constituirea, organizarea și funcționarea comitetului pen­tru securitate și sănătate în mun­că la o întreprindere.

Totodată, cei prezenți la cursul de instruire, organizat de FSLIU, au avut posibilitate să obțină noțiuni generale despre factorii de risc profesional, despre cum funcționează sistemul de muncă și care sunt elementele lui, să afle care sunt eventualele pericole din sistemul de muncă ce planează asupra unei întreprinderi.

Cursul de instruire a inclus și exerciții, activități practice. Bună­oară, participanții la eveniment au fost instruiți cum să acorde primul ajutor în caz de acciden­tare la locul de muncă.

Numărul accidentelor de muncă în industria ușoară e în scădere

Nadejda Rusnac, președinta Federației Sindicatelor Lucrăto­rilor din Industria Ușoară, ne-a informat că evenimentul în cau­ză se înscrie într-un program al FSLIU pus în aplicare de mai mulți ani, potrivit căruia o dată la trei ani este organizat un curs de in­struire în domeniul securității și sănătății în muncă la fiecare în­treprindere din industria ușoară unde există organizație sindicală.

Potrivit dumneaei, prin orga­nizarea unor asemenea acțiuni se țintește instruirea activului sindi­cal, a conducătorilor de subdivi­ziuni din perspectiva profilaxiei, eliminării cauzelor care provoacă accidente de muncă, îmbolnăviri profesionale. Ca efect, eforturile care s-au făcut în acest sens s-au concretizat prin rezultate palpa­bile, pozitive. Astfel, dacă în 2015 s-au înregistrat 15 accidente de muncă, în anul 2018 a fost con­semnat doar un singur caz de traumatism la locul de muncă la nivelul ramurii industriei ușoare.

Întreprinderea cu capital stră­in Steaua Reds”, în cadrul căreia a fost desfășurat cursul de in­struire, este una dintre unitățile economice din ramura dată unde nu a avut loc nici un caz de ac­cident de muncă, de îmbolnă­vire profesională în ultimii trei ani. Violeta Cojocaru, directorul executiv al întreprinderii, ne-a declarat că, de mai multă vreme, securitatea și sănătatea muncii angajaților a devenit un capitol relevant al politicii manageriale. Drept dovadă, dumneaei a invo­cat faptul că agentul economic a obținut certificatul ISO, sistemul internațional integral de mana­gement, fapt ce confirmă că ÎCS „Steaua Reds” este companie de înaltă clasă, face față unor rigori internaționale, inclusiv în do­meniul securității și sănătății în muncă.

Administrația întreprinderii alocă sume mari de bani pentru instruirea, pentru profilaxia și asistența medicală a lucrătorilor, pentru crearea condițiilor decen­te de muncă. Violeta Cojocaru a menționat că în anul 2018 au fost alocate 112 mii lei, iar în anul cu­rent – 100 mii de lei, pentru se­curitatea și sănătatea angajaților. Ea a remarcat cu discreție: „Parcă e potrivit să numeri banii când e vorba de sănătatea salariatului?”.