Un antreprenor din Anenii Noi produce viziere gratuite pentru medicii din ţară

  • 31 mar. 2020, 9:05
  • 1 596

În plină criză de echipamente de protecție cauzată de pandemia provocată de noul coronavirus, un antreprenor din Anenii Noi produce viziere gratuite pentru medicii din ţară. Acestea sunt un scut de protecţie pentru faţă din plastic, material ieftin şi ușor de găsit. Se fabrică în doar 15 minute cu tot cu printare, decupare, dar şi asamblare.

Igor Hîncu a pus pe pauză pe ocupaţia sa de bază, confecţionarea jucăriilor eco, pentru a da o mână de ajutor medicilor, poliţiştilor, şi nu doar. Prototipul l-a primit de la colegii de peste Prut.

"Procesul este destul de simplu, mai simplu decât a-i produce jucării, materia este un fel de plastic care se numeşte PET G. Concomitent se printează opt scuturi de protecţie, cam 13 minute."

Procesul de asamblare este puţin mai migălos, însă merită tot efortul, susţine antreprenorul. 

"Ele pot fi fixate diferit. Cei care poartă ochelari de la distanţă mai mare, o fac cu ajutorul acestei curea, iar cei care nu poartă ochelari o pot acomoda individual. Curelușa permite fixarea în două modalităţi. Zilnic, în atelier, putem face 200-250 de astfel de scuturi."

În munca deloc uşoară Igor Hîncu este ajutat de familie.

"Dacă e să ne gândim la medicii noştri, în ce situaţie se află ei, neechipați, neajutați, munca pe care o facem noi încă este una uşoară. Trebuie să ne solidarizăm, să ne unim şi să-i susţinem, să simtă şi ei că au stima cuiva."

Antreprenorul a reuşit deja să livreze peste 200 de ochelari de protecţie Spitalului din Leova, Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău, iar în aşteptare sunt şi alte instituţii medicale. 

"Până la ora actuală pe viziere.md au fost făcute peste 77 de comenzi, iar numărul solicitărilor depăşeşte cifra de 15 mii pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Solicitarea şi nevoia este destul de mare, de aceea fac apel la oamenii care au astfel de utilaje, să se mobilizeze, să ajute cum pot ei."

La Chişinău mai sunt încă două astfel de ateliere unde sunt confecţionate astfel de protectoare, iar cei care le produc au creat şi o pagină pe internet, unde oamenii pot plasa comenzi. Cei interesaţi pot dona materie primă ori mijloace băneşti pentru achiziţionarea şi confecţionarea obiectelor atât de necesare medicilor, poliţiştilor, salvatorilor, dar altor persoane expuse pericolului în perioada pandemiei.

"Echipa Edujoc lucrează pentru medici, voi staţi acasă!"