Producătorii de energie eoliană și biogaz, descurajați de lipsa investițiilor

  • 11 sept. 2019, 17:23
  • 1 266

Tarifele fixe și prețurile la energia electrică produsă din surse regenerabile de energie au fost subiectul unei întruniri dintre experți și producători locali. Aceștia au pus un accent deosebit pe producerea energiei alternative - eoliene, solară și producerea biogazelor. Deși a fost accentuat beneficiul economic și ecologic al producerii energiei alternative, problema ar consta în lipsa investițiilor și tarifele mici.

Agenții economici au accentuat beneficiul producerea energiei regenerabile prin biogaz. Acesta se obține prin fermentarea în lipsa aerului a resturilor agricole. Metoda, afirmă producătorii, ar fi o soluție pentru o parte din biodeșeuri. În plus, pe lângă obținerea biogazului, reziduurile ar putea fi folosite ca îngrășăminte pe terenurile arabile. 

Un alt grup de producători ai energiei eoliene au discutat oportunitatea dezvoltării acestui segment în domeniul energetic din Moldova. În opinia lor, amplasarea geografică și condițiile meteorologice din țară sunt asemănătore cu cele din România, unde sunt folosite cu succes turbinele eoliene. 

Problemele în cele două direcții de producere a energiei din surse regenerabile ar fi lipsa investițiilor. Totodată, producătorii cred că tarifele calculate sunt prea mici și nu răscumpără investițiile. Astfel pentru o instalație de producere a biogazului costul ar fi de 3 milioane de euro. Stația ar avea capaciatea de producere de 1 megawatt.

În cazul energiei eoliene, spun producătorii, un tarif care ar acoperi cheltuelile, ar fi de 1 leu și 20 de bani. În plus, țara ar putea instala turbine eoliene de mâna a doua, care nu cedează la capitolul calitate.

„Investițiile la nivel global sunt în diminuare din cauza capacitățile mari ale instalațiilor. Pentru cele mici - așa cum planificăm noi, investițiile sunt mai mari. Pentru Republica Moldova factorul de capacitate pentru energia eoliană ar fi de 25%”, constată expertul Gaz Fenosa, Sergiu Codreanu.

Conform calculelelor prealabile, prețul pentru energia electrică produsă pe cale eoliană ar fi de 1,47 lei/KWh, iar pentru energia electrică produsă din biogaz - de 1,69 lei pentru KWh.

În Moldova urmează să fie desfăşurate licitaţii pentru achiziţionarea energiei verzi. În acest sens, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare lucrează la organizarea unor licitații în Moldova pentru proiecte mari de energie regenerabilă. În cadrul licitațiilor urmează a fi încheiate contracte pentru 80 MW de energie eoliană, 25 MW de energie fotovoltaică și 8 MW de energie obţinută din biogaz.