Prin reformele iniţiate, guvernarea vrea să devină partener de încredere pentru antreprenori, inclusiv investitorii străini

  • 26 iul. 2018, 12:04
  • 1 440
  • 9

În calitate de preşedinte al Asociaţiei, Vlad Plahotniuc le-a mulţumit agenţilor economici pentru efortul depus în dezvoltarea economiei. El a menţionat că,guvernarea, implementează reforme pentru a le oferi businessmenilor oportunităţi de dezvoltare.

„Noi avem un plan de dezvoltare a Republicii Moldova încă înainte pe patru ani, minimum patru ani pe care noi începem cu acest pachet să-l punem în aplicare. Eu personal, pe plan politic am doar un obiectiv: să fac tot ce este bun pentru Moldova, pentru dezvoltarea țării, pentru ca oamenii din Republica Moldova să nu mai plece, să revina, iar cei care sunt aici să nu regrete că au rămas”, a declarat președintele AOAM, Vlad Plahotniuc.

La evenimentul, care a reunit peste 800 de oameni de afaceri din întreaga tara, a participat şi premierul Pavel Filip. Acesta a menţionat că proiectele de lege prezentate vin să reducă povara fiscală şi presiunile asupra mediului de afaceri.

„Am avut sentimentul, uneori, că suntem mâna cu care diverși parteneri ar putea să scoată castanele din foc. Dar asta nu ne demotivează, pentru că știm toți că măsurile astea înseamnă nu doar mai bine pentru mediul de afaceri. Aceste măsuri înseamnă înseamnă, în linii mari, mai bine, în general, pentru Republica Moldova”, a comunicat prim-ministrul, Pavel Filip.

În cadrul forumului, antreprenorii au venit cu propuneri pentru actuala guvernare.

„Nu trebuie să ne gândim că este necesar și doar exportul aduce bani la buget, consumul pe piața locală, la fel este o sursă de venit. De ce nu, de a promova mierea în școli, grădinițe și alte instituții ale statului”, a afirmat antreprenorul, Nicanor Negru.

„Toamna când e multă producție de recoltat, apare o problemă cu oameni la lucru. El primește ajutor social și vrea să vină să-l angajez la lucru, dar să nu plătească impozit”, a spus agricultorul, Vasile Belous.

„Este elaborată legea zilierilor, urmează să fie aprobată, dacă nu a fost aprobată în Parlament și cu problema cu angajatul sezonierilor și plata impozitelor este rezolvată”, a subliniat prim-ministrul, Pavel Filip.

Întreprinzătorii au apreciat eforturile pe care le face guvernarea pentru îmbunătăţirea climatului de afaceri.

„Vreau să vă zic un mulțumesc tare, vreau să vă spun că suntem bucuroși că ați prezentat astăzi acest proiect de legi și așteptăm rezultate în urma lor. Mersi mult!”, a menţionat antreprenorul, Odiseea Bîta-Bubuioc.

„Știu de greutățile pe care dvs. le-ați avut. Organismele internaționale, multe din ele au fost împotriva acestei reforme”, a spus antreprenorul, Igor Ungureanu.

„Noi așa fisc niciodată n-am avut. Guvernarea de astăzi a făcut foarte multe pentru restituirea TVA-ului. Noi nu am avut niciodată așa posibilități și așa restituire foarte rapidă. Practic într-o lună de zile noi primim banii în cont”, a accentuat antreprenorul, Oleg Gorgan.

„Pentru noi este important în următorii ani, în următoarea perioadă, să creăm condiții care ar scoate abuzurile care încă există multe în Republica Moldova și noi le cunoaștem, dar este foarte greu să schimbi mentalitatea, apucăturile, inerția instituțiilor, a oamenilor, este o chestiune care necesită foarte mult timp”, a comunicat președintele AOAM, Vlad Plahotniuc.

Acesta este al doilea forum, la care au participat întreprinzătorii și reprezentanţii guvernării. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova. Următoarea reuniune va avea loc în toamnă.