Pentru modernizarea Pieței Centrale din capitală este nevoie de circa 60 milioane de lei

  • 13 mai 2020, 11:03
  • 552

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a prezentat astăzi conceptul de modernizare al Î.M. Piața Centrală și a declarat că din cele cinci hectare pe care se află amplasată întreprinderea municipală, două sunt deja privatizate, transmite MOLDPRES.

Ion Ceban a spus că majoritatea clădirilor și gheretelor aflate pe teritoriul Pieții Centrale, dar și pământul pe care se află, au fost privatizate. “Din întreg teritoriul de cinci hectare pe care se află Piața Centrală, două au fost privatizate. Prin auditul care se desfășoară în prezent, încercăm să aflăm cum a fost posibil acest lucru”, a declarat Ceban.

Edilul a adăugat că rețelele sanitare, canalizarea și apeductele, au fost construite în urmă cu 25-30 de ani și nu corespund normelor sanitare aflate în vigoare. “Este absolut nevoie de modernizarea Pieței Centrale pentru că reprezintă un risc sporit de infecție”, a specificat Ceban.

Primarul municipiului Chișinău a subliniat că lucrările de modernizare nu presupun închiderea activității Pieții Centrale, așa cum s-a vehiculat astăzi în cadrul unui protest spontan, și că ele se vor efectuat treptat. "Modernizarea Î.M. Piața Centrală poate fi făcută în maximum trei ani, depinde de modul de finanțare al acestui proiect. Putem aplica principiul de finanțare publică-privată, finanțarea din credite bancare ori finanțarea din resursele municipalității. Amintesc că în cadrul dezvoltării unor proiecte municipale care depășesc suma de 400 mii de lei, Consiliul Municipal Chișinău este cel care aprobă dezvoltarea proiectului. Suma pentru modernizarea Î.M. Piața Centrală este de aproximativ 60 milioane de lei", a specificat Ion Ceban.

Oficialul l-a propus pe consilierul municipal PAS, Ruslan Verbițchi, în calitate de șef al grupului de lucru al Consiliului Municipal Chișinău responsabil de modernizarea Î.M. Piața Centrală. “Solicit să nu politizăm discuțiile din jurul modernizării Pieței Centrale, îmi doresc ca la data de 19 mai, atunci când vom discuta în cadrul Consiliului Municipal Chișinău aceste aspecte, să găsim un rezultat pentru modernizarea Pieței Centrale”, a concluzionat Ion Ceban.

Printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, Piața Centrală a fost închisă începând cu 16 martie. Măsura a fost luată pentru prevenirea îmbolnăvirilor de COVID-19, datele statistice arătând că Piața Centrală este vizitată de 40–50 mii de persoane în fiecare zi. La Piața Centrală își desfășoară activitatea peste 4000 de mici comercianți, iar 800 activează pe străzile învecinate.