Pandemia i-a lăsat fără loc de muncă și aproape lefteri

  • 1 iun. 2020, 12:02
  • 1 450

Dincolo de suferința celor afectați de virusul Covid-19, odată cu declanșarea pandemiei, unele ne­cazuri se petrec în tăcere în casele multor moldoveni. Mii de cetățeni s-au pomenit peste noapte fără un venit sigur, din cauză că mai mulți agenți economici și-au sistat acti­vitatea. Unii angajați au fost trimiși în șomaj tehnic, altora li s-a spus să-și găsească un nou job, iar alții au fost rugați să mai aștepte. Cât? Deocamdată, nimeni nu le poate oferi un răspuns sigur.

Cei mai afectați au fost angajații din domeniul alimentației publice, dar și comercianții din piețe, care nici până astăzi încă nu au revenit la muncă. Printre aceștia este și Dorin A. Tânărul muncea ca bucătar la un restaurant din centrul capitalei. După ce s-a instituit stare de urgență, restaurantul a fost în­chis, iar angajații trimiși în șomaj forțat. „Au trecut două luni de atunci. Nici șefii nu știu când am putea reveni la normal. Locuiam cu chirie la Chișinău. Nu aveam bani, așa că am abandonat totul și am mers în această perioadă să stau în sat, la părinți”, ne mărturisește tânărul.

Recent, la Chișinău au avut loc un șir de pro­teste. Lângă porțile de la Piața Cen­trală, zeci de oameni au venit să cea­ră autorităților municipale un singur lucru: să fie lăsați să lucreze. O altă manifestație a avut loc chiar în fața clădirii Guvernului, unde micii între­prinzători le-au cerut autorităților să le ofere posibilitatea de a lucra. A venit să protesteze și Elena, mamă a patru copii, pe care îi crește de una singu­ră. Femeia spune că trăiește cu chirie, iar de două luni a rămas fără bani, fapt pentru care riscă să fie dată afară din apartament.

Deocamdată, sin­gura recomandare pe care o primesc acești oameni este să se înregistreze la agențiile de ocupare a forței de muncă și să încerce să obțină ajutor de șomaj. Pro­cedura însă durează, iar situația acestor familii se agravează de la o zi la alta.

Potrivit datelor ANOFM, în perioa-da stării de urgență, la aproximativ 11 mii de persoane li s-a stabilit drep­tul la ajutorul de şomaj în valoare de 2.775 de lei lunar. De ajutoare au be­neficiat şi peste 2.400 de persoane cu statut de șomer. ANOFM anunţă că numărul celor care solicită suport în perioada stării de urgență a crescut de peste 30 de ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Totodată, CNAS ne informează că peste 10 mii de deținători de patentă de întreprinzător au primit ajutoarele bănești. Ajutorul de șomaj unic se achi­tă până la 30 iunie.