Ombudsmanul vine cu propuneri pentru protecția salariaților în perioada șomajului tehnic

  • 28 apr. 2020, 10:58
  • 616

Avocatul poporului recomandă Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale modificarea unor prevederi din Codul Muncii ce vizează indemnizația pentru perioada șomajului tehnic, pentru asigurarea dreptului de protecție socială a salariaților în perioada șomajului tehnic, transmite IPN.

În propunerea expediată ministerului, ombudsmanul precizează că a fost sesizat despre deficiențele legate de aplicarea legislației cu privire la plata pentru absența motivată de la muncă ca urmare a măsurilor întreprinse de angajatori pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19.

Deși Codul Muncii prevede pentru salariați o indemnizație în perioada de șomaj tehnic ce nu poate fi mai mică de 50% din salariul de bază, această garanție nu este valabilă în caz de suspendare a contractului individual de muncă. Or, conform prevederilor art.77 lit.c) din Codul Muncii, în caz de șomaj tehnic, contractul individual de muncă se suspendă prin acordul părților, exprimat în formă scrisă.

Ombudsmanul susține că, în atare circumstanțe, apar neclarități privind modalitatea de acordare a indemnizației de șomaj tehnic, fapt ce poate genera aplicarea neuniformă și eronată a prevederilor în cauză. Pentru a nu admite acest lucru, sunt necesare precizări în legislație.