O nouă companie a căzut: Unul dintre marii producători naționali, pe piață din 1994 - în faliment

  • 9 mar. 2018, 10:49
  • 7 094
  • 2

Kubo Ice Cream Company, producătorul înghețatei Amicii, unul dintre marii producători și distribuitori naționali, pe piață din 1994, dar aflat în insolvență de la sfârșitul anului 2016, a intrat în faliment. 

Profit.ro a anunțat anterior că producătorul de înghețată trebuie să achite 3,6 milioane euro către creditori pentru a rămâne pe piață, circa 2,7 milioane euro din această sumă reprezentând datorii față de bănci.  

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider Datoriile sunt către BRD, ING și Unicredit. Către buget, datoriile se ridică la 1,5 milioane lei, alte restanțe fiind către diverși furnizori. În vara anului 2016, acționarii companiei căutau din nou un partener de business, după ce în 2008 negociaseră vânzarea cu un fond de investiții, afacerea căzând odată cu izbucnirea crizei financiare.

Decizia de intrare în faliment a fost semnată acum de judecători și motivată prin articolul 145 alineatul 1 lit. B din Legea 85/2014 privind procedura insolvenței, care stabilește că judecătorul-sindic va decide, prin sentință sau, după caz, prin încheiere, intrarea în faliment în cazul în care debitorul nu și-a declarat intenția de reorganizare. Documente aflate pe masa instanței, analizate de Profit.ro, relevă că planul de reorganizare a companiei a fost aprobat de creditori. 

Decizia semnată de judecători, care dispune începerea falimentului, sigilarea bunurilor din avere și declanașarea operațiunii de lichidare, este executorie, cu posibilitate de apel. În 2016, compania, cu sediul în Piatra Neamț, și-a justificat intrarea în insolvență prin faptul că are datorii mai vechi de 60 de zile și mai mari de 40.000 de lei și că a ajuns în stare de insolvență pentru că în activitatea sa financiară a înregistrat un dezechilibru concretizat în lipsa de lichidități necesare pentru plata datoriilor exigibile către creditor.