O fetiță de 12 ani a inventat un sistem de detectare rapidă a plumbului din apă

  • 27 dec. 2017, 9:34
  • 987

Descoperire inedită în Colorado. Un copil genial a inventat o soluție necostisitoare pentru detectarea plumbului din apă. Invenția ar putea preveni îmbolnăvirea oamenilor din cauza apei contaminate.

Fetița de 12 ani este un muzician talentat, dar și un om de știință în devenire. Prima invenție a făcut-o celebră în Denver, unde a câștigat un concurs de specialitate. A conceput un dispozitiv de detectare și extragere a plumbului din apă, scrie TVR.

Micuța s-a inspirat dintr-o problemă din lumea reală. În Michigan, 100.000 de localnici au băut apă contaminată cu plumb timp de 1 an, evident fără să știe, iar efectele au fost dramatice, în special pentru copii.

Gintanjali Rao, tânără inventatoare: "Plumbul este extrem de dăunător pentru copii mai mici, de vârsta mea, provocându-le defecte de dezvoltare şi potenţial dăunătoare creierului. Nu este ceva prin care aş vrea să trec".

Dispozitivul tinerei inventatoare detectează plumbul nu în câteva zile, cum se întîmplă în laboratoarele specializate, ci în câteva secunde, utilizînd molecule de carbon și o aplicație mobilă. Este unul dintre copiii care iubesc științele, dar printre puținii care transformă o idee într-o invenție. Următoarea provocare pentru geniul de 12 ani va fi un sistem de monitorizare a fericirii, bazat pe cantitatea de serotonină din corp.