Numărul persoanelor care solicită ajutor de șomaj de la ANOFM s-a înzecit

  • 11 mai 2020, 12:50
  • 790

Așa cum era de prevăzut, nu­mărul persoanelor care sunt în căutarea unui loc de muncă și care solicită ajutor de șomaj în perioada stării de urgență este în creștere. Responsabili de la Agenția Națională pen­tru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) ne-au declarat că numărul celor care au depus cerere pentru ajutor de șomaj a crescut de 32 de ori com­parativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Luați cu asalt

Angajații de la ANOFM spun că au fost luați cu asalt de miile de solicitanți și că în fiecare zi sunt depuse în jur de 400 de dosare. Printre cei care cer ajutor unic de șomaj, în valoare de 2775 de lei, sunt și moldoveni care au revenit din străinătate și au rămas fără un loc de muncă, din cauza crizei provocate de coronavirus.

„Mai exact, în luna aprilie anul curent, în baza de date a ANOFM erau înregistrați cu sta­tut de șomer peste șapte mii de cetățeni. Pentru comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, erau înregistrate 226 de persoa­ne. Creșterea este considerabilă. În special, se înregistrează cei reveniți de peste hotare, unde au rămas fără lucru din cauza pandemiei. Suntem luați practic cu asalt și avem un volum foarte mare de lucru. Funcționarii din celelalte subdiviziuni teritoriale sunt surprinși și ei de numărul celor care vin să se înregistreze pentru a beneficia de ajutor de șomaj. Dar ANOFM și structuri­le sale din teritoriu depun efort maxim pentru a face față valului de cereri, de a înregistra persoa­nele și a acorda suportul nece­sar tuturor”, ne-a spus Marcela Ganea, șefa servicii monitorizare ANOFM.

Sute de cereri pe zi

Potrivit afirmațiilor sale, sunt înregistrate câteva sute de cereri pe zi. „În unele zile avem și până la 400 de solicitări, uneori chiar și mai multe. Sunt persoane care depun cereri online pentru a se înregistra cu statut de șomer și a beneficia de ajutor de șomaj în perioada stării de urgență”, adau­gă Marcela Ganea.

Când urmează să ajungă acești bani la destinatari? Funcționara susține că asta depinde deja de Casa Națională de Asigurări Soci­ale (CNAS).

„Conform dispoziției Comisiei Situații Excepționale, în perioada 7-28 aprilie, au fost emise pes­te 3788 de decizii de stabilire a ajutorului de șomaj. Acestea au fost transmise către CNAS pentru calcularea și plata ajutorului de șomaj. Din câte cunosc, acestea sunt în regim de procesare”, con­cretizează Marcela Ganea.

Ca să obțină statut de șomer, oamenii trebuie să aplice dosarul doar online, fapt ce dă bătai de cap celor care nu au un calculator sau poștă electronică.

„Din păcate, aceasta este situația în care ne-am trezit. Ce­rerile se pot aplica doar online. Cei care nu au această posibilita­te, nu au calculator, cel mai des apelează la ajutorul prietenilor, al rudelor. Cele mai multe cereri de ajutor de șomaj vin din Chișinău”, a specificat Marcela Ganea. Ofi­cial, în evidența autorităților se află 25.548 de șomeri. Conform prevederilor Dispoziției nr.16 din 10 aprilie 2020 a Comisiei Situații Excepționale, persoanele, inclusiv cele revenite de peste hotare, în­registrate cu statut de șomer la subdiviziunile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, pot beneficia lunar de ajutor de șomaj în cuantum de 2775 de lei.