Moldovenii, tot mai atrași de munca în România

  • 20 aug. 2019, 8:37
  • 610

Moldovenii se regăsesc în topul celor mai mulți angajați din afara spațiului european pe piața muncii din România, Republica Moldova clasându-se astfel, pe locul doi cu 1.360 de avize de angajare. Datele reflectă situația pentru prima jumătate a anului 2019, potrivit  Inspec­toratului Ge­ne­ral pentru Imigrări (IGI) din România.

România a atras în prima jumă­tate a acestui an peste 11.000 de cetăţeni din afara spa­ţiului european, care au venit în această țară la muncă. Aproape dublu fată de aceeași perioadă a anului 2018.

În vârful clasmentului se află Vietnam cu 2.812, urmat de Republica Mol­dova cu 1.360, Sri Lanka -1.201, Nepal - 1.194 și Turcia cu 1.181 cetățeni angajați, potrivit IGI România.

„În perioada primelor șase luni ale anului 2019 au fost eliberate 11.678 avize de angajare, pentru lucrători per­manenţi, înalt calificaţi, ICT, sezonieri şi trans­fron­talieri, fiind înre­gistrată o creştere evidentă faţă de primul semestru al anului 2018, când au fost eliberate 4.409 de avize”, arată datele raportului.

Un interes sporit pentru locurile de muncă din România se observă și din partea cetățenilor asiatici, se mai artă în studiu. 

În contextul sporii numărului de persone care caută un loc de muncă peste hotare, specialiștii serviciului Linia Fierbinte Anti-Trafic din Moldova, îndeamnă toate persoanele care se pregătesc să plece la muncă peste hotare, să se informeze și să întreprindă măsuri de siguranță. 

În prezent, în Republica Moldova, Linia Fierbinte Anti-Trafic este cel mai cunoscut serviciu telefonic, menit să informeze fiecare doritor despre migraţia în siguranță și despre cum pot fi evitate riscurile traficului de persoane. Linia este disponibilă șapte zile din șapte.

Vezi aici ce trebuie să faci pentru o plecare sigură.