Moldova, pe locul 77 în clasamentul celor mai bune țări pentru desfășurarea afacerilor în 2017

  • 29 dec. 2016, 16:04
  • 868

Moldova ocupă locul 77 în clasamentul Forbes al celor mai bune țări pentru desfășurarea afacerilor în 2017.În total, în clasamentul Forbesc sunt analizate 139 de țări, în baza a 11 categorii: dreptul la proprietate, inovații, impozite, tehnologiile, corupția, libertatea (personală, financiară și libertatea comerțului), gradul de birocrație, protecția investitorilor și starea piețelor financiare.

Datele sunt obținute din rapoartele Freedom House, Heritage Foundation, Property Rights Alliance, Transparency International, Băncii Mondiale și Forumului economic global. Potrivit clasamentului Forbes, în Moldova este înregistrată o diminuare a PIB cu 0,5% și o balanță comercială negativă de 3,9%. PIB-ul pe cap de locuitor este de $1,8 mii, iar datoria publică raportată de La PIB a ajuns la 39%. Potriivit Forbesc, rata șomajului din țara noastră este de 5,2%, iar a inflației - 9,6%. 

Autorii clasamentului menționează că principalul șoc pentru economia Moldovei este frauda secolului din băncile țării. Iar printre aspectele pozitive sunt menționate semnarea Acordului de asociere cu UE, realizarea proiectelor de interconectare a rețelelor de gaze și curent dintre Moldova și România, etc. 

În TOP-10 al liderilor clasamentului au intrat: Suedia, Noua Zeelandă, Hong Kong, Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Finlanda, Norvegia și Canada. Ucraina și Rusia sunt pe locurile 74 și, respectiv, 79. România este pe locul 45. Clasamentul este încheiat de Venezuela, Yemen, Haiti, Gambia și Chad.