MIT a dezvoltat un dispozitiv care îți „citește gândurile”

  • 12 apr. 2018, 10:58
  • 1 107
  • 1

Celebrul Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT) este o universitate privată de cercetare din SUA care și-a câștigat o reputație deosebită de-a lungul anilor.  Și pe bună dreptate! Acum, cercetătorii săi au dezvoltat un dispozitiv care înțelege „discursul intern”(internal speech). Iar utilizând un asistent digital, oportunitățile sunt nesfârșite…

Fără îndoială, MIT este unul dintre cele mai cunoscute și inovatoare institute de tehnologie din lume. Numeroase realizări tehnice importante provin din laboratorul campusului. Acum, inginerii au dezvoltat un dispozitiv de-a dreptul Sci-Fi, care îți permite să comunici cu sisteme automatizate folosind limbajul natural. Această caracteristică nu este deloc surprinzătoare, faci deja acest lucru atunci când vorbești cu Siri. Ceea ce aduce nou însă proiectul AlterEgo este faptul că nici măcar nu trebuie să deschizi gura pentru a comunica.

Deși poate suna ca citirea gândurilor, este mai curând o tehnologie neimaginativă. Ei bine, nu în întregime, dar expresia „cititor de gânduri” din titlu ar putea fi o exagerare. AlterEgo nu îți citește gândurile, de fapt într-un fel, doar captează semnale electrice, induse de mișcări subtile, dar deliberate ale organelor responsabile de articularea internă.

Când vorbești, organele tale responsabile pentru articularea sunetelor atunci când pronunți un cuvânt capătă o așa-numită configurație articulatorie. De fapt, configurația articulatorie denotă acele „setări” organice grație cărora poți pronunța sunetul respectiv.

În cazul unui sunet [g], corzile vocale se  apropie foarte tare, iar partea din spate a limbii (dorsum-ul) se oprește în palatul moale, apoi se deschid buzele. După aceasta, presiunea subglotală de sub corzile vocale începe să crească, astfel că atunci când aceasta ajunge la un anumit nivel, corzile vocale se mișcă și începe procesul de exprimare. Aerul trece mai departe către ocluzia velară și dacă presiunea este suficientă acesta reușește să străbată ocluzia, iar apoi sunetul dorit – fricativ velar – iese din cavitatea bucală.

Interesant, poți face acest gest de articulare pe cont propriu dacă „vorbești cu tine însuți”. Acesta este „discursul intern”. Discursul intern se desfășoară cu mișcări musculare care pot fi detectate de dispozitivele corespunzătoare. Asta face AlterEgo. Grație dispozitivului, poți vorbi cu dispozitivul în timp ce îți ții gura închisă, astfel încât nimeni să nu poată ști ce spui.

Să nu mai vorbim că dispozitivul este dotat cu căști pentru transmitere osoasă. Urechile nu îți sunt acoperite, deoarece dispozitivul vibrează osul cranian, astfel încât vibrația poate fi decodată ca un sunet. Pe scurt, poți vorbi fără  să te folosești de gură și poți auzi fără să te folosești de urechi. Ți-am spus că este un dispozitiv Sci-Fi …

Desigur, este în fază de dezvoltare, deci nu are un aspect atractiv, dar poate începe să comunice. Tehnologia s-a născut, dar mai sunt necesare îmbunătățiri.

Este ușor să îți imaginezi viitorul, de exemplu, un model mai dezvoltat  ți-ar putea fi implantat sub pielea de pe craniu. Iar asistentul tău digital ar putea accesa Internetul, lărgind abilitățile tale cognitive.

Trăim vremuri incredibile! Într-adevăr!

Sursa: MIT