Milionarii din Moldova. Cine sunt cei mai mari contribuabili la stat în anul 2018

  • 24 ian. 2018, 14:09
  • 9 082
  • 4

În lista celor mai mari contribuabili din Republica Moldova pentru anul 2018, au fost incluse 647 de persoane juridice, arată date ale Serviciului Fiscal de Stat (SFS).

Numărul contribuabililor mari s-a diminuat cu trei companii, comparativ cu anul 2017, când lista a ajuns la o cifră-record de 650 de agenți economici, după ce a înregistrat o creștere cu circa 44%. Majoritatea, peste 75% activează în municipiul Chișinău, potrivit mold-street.com.

Fiscul nu oferă o explicație a acestei diminuări, dar la finele anului 2016 a fost emis un ordin prin care se preciza că lista cu 650 de agenți economici, mari contribuabili se aprobă pe un termen de doi ani.

Criteriile de selecție a contribuabililor mari

Potrivit noilor reglamentări, aprobate încă la finele anului 2016, circa 80% de companii din lista celor mai mari contribuabili sunt selectate în baza cifrelor de afaceri raportate în dările de seamă fiscale pentru 11 luni ale anului curent (în ordinea descreșterii).

Restul de 20% din firme sunt selectate în baza volumului obligațiilor fiscale (în ordinea descreșterii) declarate și achitate de contribuabili.

Totodată nu sunt selectaţi în calitate de agenţi economici contribuabili mari: instituţiile publice; instituţiile de învăţământ atît publice, cît şi private; contribuabilii care în ultimii doi ani fiscali au înregistrat un comportament fiscal neconoform prevederilor legislaţiei în vigoare exceptarea efectuîndu-se pe baza unei note aprobate de Directorul Fiscului, la propunerea Direcţiei generale administrarea marilor contribuabili (DGACM); contribuabilii pentru care volumul obligaţiilor fiscale declarate, precum şi activele imobilizate totale (corporale, necorporale şi financiare) deţinute ori numărul de personal nu justifică încadrarea acestora în rândul marilor contribuabili.

Cei 600 de milionari din Moldova

O altă modificare esențială este posibilitatea includerii în lista marilor contribuabili a companiilor nou formate, care la data înființării se angajează prin declarație pe propria răspundere depusă la Fisc să efectueze în următorii trei ani investiții de minimum cinci milioane de euro.

Totodată în listă vor ajunge și persoane fizice, inclusiv cele care practică activitate profesională și care nu au activitate de întreprinzător. Condiția este ca să fie rezident fiscal al Republicii Moldova, iar veniturile declarate pentru ultimii trei ani cumulativ depășesc suma de trei milioane lei. Un alt criteriu este dacă valoarea cumulativă a activelor deținute în perioada ultimului an fiscal depășește 50 milioane lei.

Lista celor 600 de persoane fizice contribuabili mari nu este publică, în temeiul prevederilor Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Persoanele fizice însă vor fi înștiințate despre obținerea acestui statut prin notificare, transmisă prin poștă sau înmînată personal, susține Fiscul.

De notat că agenții economici incluși în listă nu benefiază de facilități fiscale, însă au parte de un control mai mare și o administrare mai operativă, fiind deserviți de o subdiviziune specială a Fiscului.