Medici de SCR: Lucrăm fără măști și mănuși și dormim în spital

  • 25 mar. 2020, 14:56
  • 1 536

Medicii și asistentele medicale de la Spitalul Clinic Republican nu mai pot tăcea și au povestit în ce condiții sunt nevoiți să trateze pacienții infectați de COVID-19.

Aceștia au discutat cu jurnalista și fostul ofițer de presă la SCR, Sabina Roibu, care a făcut publice conversațiile, însă a ținut să păstreze anonimatul persoanelor, transmite Știri.md.

Din mesajele publicate, ne dăm seama că personalul medical lucrează fără mănuși și măști, iar soluțiile dezinfectante erau cumpărate de fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru.

Totodată, unii dintre ei povestesc că vor renunța să mai vină la lucru dacă în continuare nu vor fi asigurați corespunzător. Le e frică, au părinți şi copii.

De asemenea, o angajată spune că nu se duce acasă pentru că are 3 copii, iar de teama să nu-i îmbolnăvească, ea este nevoită să doarmă în spital, în propriul ei cabinet.

Într-un alt mesaj, un medic povestește că bolnavii de coronavirus sunt internați la etajul 14 al Spitalului Republican, dar sunt duși pe holurile instituției medicale fără niciun fel de protecție.

Știri.md amintește că directorul Spitalului Clinic Republican, Anatol Ciubotaru, a fost demis de Ion Chicu ieri, 24 martie.

Menționăm că un medic, două asistente medicale și o infirmieră de la Spitalul Republican ar fi infectați cu COVID-19. Potrivit Ministerului Sănătății, directorul instituției medicale, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat.

Amintim că până în prezent, au fost confirmate 125 de cazuri de COVID-19.

Potrivit datelor oficiale, până în prezent, în Republica Moldova a fost înregistrat un singur deces din cauza COVID-19, iar doi pacienți infectați s-au vindecat.

Știri.md reamintește că, pe 17 martie, Parlamentul de la Chișinău a declarat stare de urgență națională în legătură cu situația epidemiologică, până la data de 15 mai.

Vedeți mai jos câteva conversații: