Investițiile străine în zonele economice libere ar putea atinge cifra de 250 milioane de dolari SUA, în următorii doi ani

  • 7 nov. 2017, 17:37
  • 668

Ministerul Economiei și Infrastructurii se așteaptă la investiții de 250 milioane de dolari SUA în zonele economice libere din Republica Moldova, a declarat vicepremierul Octavian Calmîc, în cadrul unui interviu în exclusivitate pentru MOLDPRES.

”Cel mai atractiv instrument pentru investitori sunt zonele economice libere (ZEL). În Republica Moldova există șapte ZEL-uri, cea mai dezvoltată și ramificată fiind cea de la Bălți”, a menționat ministrul. Oficialul a adăugat că Zona Economică Liberă de la Bălți are reprezentare geografică pe întreg teritoriul țării, inclusiv la Cahul, Căușeni, Strășeni și Orhei. În 2017 în această zonă au fost deschise trei platforme industriale noi, unde sunt încadrate circa 11 mii de persoane.

Octavian Calmîc a făcut referire în context la fabrica de producere a cablajelor pentru sectorul automotive, deschisă recent la Orhei, care până la sfârșitul anului trebuie să ajungă la un număr de angajați de 3 000 de persoane.

„Planificăm să atragem în această zonă în următorii doi ani investiții străine directe de până la 150 milioane de dolari. Preponderent, în aceste zone sunt companii mari, cu renume, cei care au tradiții în a introduce anumite elemente de cultură industrială, lucru care foarte mult lipsește în societatea noastră”, a afirmat vicepremierul Calmîc. El a adăugat că se încearcă astfel să fie crescută o nouă clasă de muncitori.

”Recent Ministerul Economiei și Infrastructurii a lansat un program de subvenționare a locurilor de muncă. Guvernul este gata să investească 40 mii de lei pentru fiecare loc de muncă creat de întreprinderile din ZEL-uri sau întreprinderile autohtone. Sunt doar trei criterii care trebuie să fie respectate, întreprinderea să creeze mai mult de 100 locuri de muncă, salariul să fie de cel puțin 75 la sută din salariul mediu pe economia națională, care în prezent este de 5600 de lei, și să nu aibă datorii la stat”, a subliniat vicepremierul Calmîc.

În alt context, oficialul a declarat că Republica Moldova dispune de mijloacele necesare pentru reabilitarea drumurilor naționale, însă „acordurile semnate în 2014 și 2015 cu companiile străine nu au fost respectate și toate contractele sunt compromise”. Se discută cu aceste companii „pentru a duce la bun sfârșit contractele”. ”Noi avem în prezent resurse financiare, în jur de 300 milioane de euro, pentru drumurile naționale, finanțate de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții. Alte 80 milioane de dolari sunt acordate de Banca Mondială pentru reabilitarea drumurilor regionale”, a mai spus Calmîc. Ministrul Economiei și Infrastructurii a precizat că se insistă ca bugetul per total pentru reabilitarea drumurilor să atingă 5 miliarde de lei, de trei ori mai mult decât bugetul pentru anul 2017.