Investițiile în angajați constituie o prioritate pentru sindicate

  • 19 feb. 2020, 10:22
  • 679

Majorarea salariului minim pe economie și îmbunătățirea Legii cu privire la sistemul unitar de salariza­re în sectorul bugetar, dezvoltarea parteneriatului social, motivarea ti­nerilor specialiști, dar și a altor ca­tegorii de angajați prin salarii de­cente și condiții bune de muncă să rămână acasă sunt doar câteva dintre prioritățile pe care și le-au trasat reprezentanții din teritoriu ai Confederației Naționale a Sindicate­lor din Moldova (CSNM).

Ei s-au întrunit zilele trecute încadrul seminarului „Impactul activi-tăților reprezentanților CNSM în teritoriu asupra dezvoltării mișcării sindicale”, organizat de către Con-federație. La eveniment a partici­pat și conducerea CNSM, în frunte cu președintele Oleg Budza, vice-președinții CNSM, Sergiu Sainciuc și Petru Chiriac, șeful Departamentului protecție social-economică din ca­drul CNSM, Sergiu Iurcu, dar și alți specialiști de la Confederație.

Părțile au pus în discuție princi­palele activități realizate de către sindicate în anul 2019, provocările cu care s-au ciocnit și continuă să se mai confrunte mișcarea sindicală.

În discursul său, Oleg Budzaa vorbit despre munca pe care o depun sindicatele în beneficiul an-gajaților, despre dialogul pe care l-au avut liderii din cadrul CNSM cu autoritățile statului, dar și des­pre unele impedimente. Chiar și așa, dânsul a îndemnat liderii din terito­riu, membrii de sindicat să fie activi și să contribuie la îmbunătățirea vieții salariaților din cadrul organizațiilor unde își desfășoară activitatea.

„Pentru noi, a fost foarte im­portantă întrevederea pe care am avut-o cu premierul Ion Chicu, în timpul căreia am spus poziția noas­tră vizavi de unele lucruri. Am vorbit despre comasarea unor instituții din cadrul Guvernului, mă refer în spe­cial la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care ar trebui să fie divizat în Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii și Protecției So-ciale”, a relevat președintele CNSM.

Reprezentanții CNSM în teritoriu au făcut bilanțul activității pe anul 2019 și au stabilit obiectivele pentru 2020

Domnia sa a mai vorbit despre inspecția muncii și modificarea legii care se referă la Inspectoratul de Stat al Muncii, dar și privitor la alte chestiuni. Avem multe de rezolvat și trebuie să fim insistenți, activi, i-a îndemnat președintele Oleg Budza pe liderii din tertoriu.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, s-a referit la rezultatele pe care le-a reali­zat Confederația Națională a Sindicatelor în anul trecut, care se referă la domeniul muncii, sănătății și securității la locul de muncă, la sfera educațională, a parteneria­tului și protecției sociale etc.

„La solicitarea și prin implicarea nemij­locită a sindicatelor, în anul 2019 au fost obținute mai multe beneficii de ordin soci­al-economic atât pentru membrii de sindi­cat, cât și pentru alte categorii de populație. Sunt niște realizări foarte și foarte impor­tante”, a menționat Sergiu Sainciuc.

Probleme care așteaptă să fie soluționate

Printre realizări, dânsul a pomenit de majorarea cuantumului minim garan­tat al salariatului în sectorul real, de la 2610 la 2775 de lei pe lună, majorarea indemnizației unice la nașterea copilului de la 7911 la 8299 de lei, indexarea pensii­lor de două ori pe an etc.

Lipsa forței de muncă, salariile mizere, dar și condițiile de muncă rămân a fi pro­blemele de care se plâng reprezentanții CNSM în teritoriu.

„Știm că salarizarea în ramura agricultu­rii rămâne a fi foarte mică, și nu doar în aricultură. S-a agravat situația în legătură cu majorarea prețului la combustibil și aici sindicaliștii ar trebui să ia atitudine pentru a ne face auziți. Să luăm niște măsuri mai drastice, să ne întâlnim cu președintele țării, cu premierul. Nu vrem să auzim de la ei că totul va fi bine, dar trebuie să fim informați din prima sursă ce probleme pot să fie soluționate. Să vină cu un plan de acțiuni. Avem probleme și cu contracte­le colective de muncă, pentru că acestea nu sunt semnate la toate întreprinderile, organizațiile. Nu mai vorbesc aici de Con­tractul individual de muncă. De la un an la altul, în agricultură rămân tot mai puțini oameni și o să ne pomenim într-o zi când nu vom avea nici agricultură, nici agricul­tori, și nici sindicat”, a menționat Daria Bostan, reprezentanta CNSM în raionul Anenii Noi.

Probleme similare sunt și în raionul Hâncești, ne spune reprezentanta CNSM în teritoriu, Ana Cimpoieșu. „La Hâncești e ca peste tot. În temei, sunt aceleași pro­bleme. Sărăcia, prețurile mari, majorarea tarifelor, iar lumea este indignată. Refe-rindu-ne la domeniul educației, aș men-ționa faptul că, deși s-au făcut unele mo­dificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare, nu s-a luat în considerație specificul învățământului. Lipsa cadrelor didactice în școli este acută și se impune o schimbare radicală. În anul trecut, din 120 de pedagogi cât am solicitat, au venit doar opt. Nu-i mai motivează nici micșorarea normei de muncă, nici indemnizația de 120 de mii de lei, nici alte facilități pe care le au. Principala cauză este salariul raportat la volumul de lucru și la mediul stresant. Pen­tru așa volum și mediu de lucru ar trebui să fie un salariu la nivelul unui parlamentar”, susține Ana Cimpoieșu.

Și Vinidict Lutenco, reprezentantul CNSM în raionul Ștefan Vodă, susține că lipsa forței de muncă este problema de bază acum.

„Nu-i mai motivează nici salarialul. Pen­tru că, dacă au un salariu cât de cât decent, nu există condiții normale. Dar fiecare vrea să lucreze în niște condiții omenești, con­fortabile, favorabile sănătății”, a relevat Vinidict Lutenco.

Participanții la reuniune au convenit, de comun acord cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, ca astfel de întruniri să se desfășoare cu regu­laritate, cu o anumită periodicitate, pentru a-și spune, fiecare, păsul și a căuta împre­ună soluții la problemele cu care se con­fruntă. Iar acestea sunt destule.