Facilităţi pentru mediul de afaceri. Autorităţile propun măsuri, care vin în ajutorul antreprenorilor

  • 25 iul. 2018, 10:48
  • 479

Una dintre măsurile propuse de către autorităţi vine în ajutorul antreprenorilor, persoanelor fizice și juridice care nu şi-au achitat ani în şir amenzile.

„Se va veni cu anularea amenzilor și penalităților de întârziere aferente bugetui public național cu condiția că vor fi achitate impozitele și taxele până la o dată anumită”, a spus prim-ministrul, Pavel Filip.

În urma reformei, vor fi reduse și presiunile din partea organelor de forță asupra mediului de afaceri.

„O serie de infracțiuni vor fi investigate doar de către procurori și doar după constatarea organelor de control. Se va mări pragul pentru evaziunea fiscală ca infracțiune de la 75 de mii lei la 300 de mii. Perchezițiilor vor fi supuse unor reguli mai severe ceea ce va însemna că controlul la fața locului se va face doar după controlul documentelor în oficiu”, a comunicat prim-ministrul, Pavel Filip.

Autoritățile au găsit soluții și pentru oamenii de afaceri, care efectuează tranzacții economice externe. Aceștia se plângeau că aveau o perioadă prea scurtă pentru repatrierea valutei.

„O majorare de la 2 la trei ani a termenului limită de repatriere pentru rezultatele contractelor externe și se micșorează de două ori amenda de întârziere pentru mijloacele nerepatriate de la 0,1 la 0,05% pe zi. De asemenea se reduce de la 40 la 18 amenda pentru mijloacele nerepatriate în termenele stabilite”, a declarat prim-ministrul, Pavel Filip.

Totodată, cetățenii care până acum nu și-au declarat imobilele şi bunurile, vor putea să-şi rezolve problema după ce vor plăti un impozit de doar 3% și, astfel, să intre în legalitatea bunurilor. De această prevedere nu vor putea beneficia persoanele care ocupă sau au ocupat funcții publice după anul 2009.

Este vorba de președinți, deputați, prim-miniștri, miniștri, judecători sau procurori.

În listă nu se regăsesc directorii sau adjuncții Serviciului de Informație și Securitate, ai Centrului Național Anticorupție, ai Agenției pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației, ai FISC-ului și nici conducerea vămii sau a Băncii Naționale.

Totodată, nu vor putea beneficia de facilități conducătorii băncilor private, care au fost lichidate, dar și persoanele care au beneficiat de credite frauduloase de la Investprivatbank, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank.