Fabrica de cablaje de la Orhei va fi inaugurată peste câteva zile. Investitorul are și alte planuri mărețe în RM

  • 25 oct. 2017, 9:20
  • 1 704

Construcția Fabricii de cablaje de la Orhei, a companiei Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN), a fost finalizată. Potrivit directorului reprezentanței companiei, Igor Corman, deschiderea oficială a fabricii - o investiție de 30 de milioane de euro, va avea loc la 30 octombrie anul curent, deși activitatea în această construcție a început încă din luna septembrie.

În toamna anului 2016, compania a închiriat o hală, în interiorul căreia producea cablaje pentru industria automobile, iar paralel, a început construcția de la zero a unei fabrici la periferia orașului Orhei pentru a permite extinderea și dezvoltarea conceptului. Din luna spetembrie, întreaga activitate a fost transferată în noua clădire.

„La momentul actual echipa este formată din circa 500 de angajați, însă vom crește până la 2500. În prezent, activitatea în noua fabrică este desfășurată pe o suprafață de 5.000 metri pătrați, însă suprafața totală este de 27.000 de metri pătrați. După lansarea oficială urmează să ne extindem, să procurăm echipamente, iar pe măsură ce ne vom dezvolta, în funcție de volumul de muncă și capacitățile noastre, vom angaja conform planului, în decurs de vreo 2 ani până la 2500 de oameni.

În prezent relocăm un proiect din România, pentru Volkswagen Transport, iar atunci când vom finaliza proiectul, pe care îl realizăm singuri, atunci o să ajungem la capacitățile respective. Ulterior vom lua un alt proiect. 

Am lucrat un an în hala interimară, am creat acest nucleu de 500 de angajați. Ne-am focusat mai mult pe asamblare, iar acum punem accent pe alte procese: prefabricarea, cutting (tăiere) și alte procese. Începând cu anul viitor vom instala linii adiționale, o să recrutăm mai mulți oameni”, a menționat directorul reprezentanței, Igor Corman, ex-Președintele Parlamentului în perioada mai 2013- decembrie 2014.

Sumitomo Electric Bordnetze GMBH a investit deja în primă fază, peste 22 de milioane de euro în fabrică, iar în următorul an se va atinge cifra de 30 de milioane de euro.

De asemenea, Igor Corman a declarat că investitorul intenționează să-și extindă afacerea în Republica Moldova, urmând sărealizeze și alte proiecte economice, însă nu a dezvăluit date exacte.

„Avem planuri, purtăm discuții pentru a ne extinde. Pot să vă spun doar la general că ne gândim serios în privința a două locați. Nu în Orhei, dar în centrul țării. Nu sunt finalizate proiectele de aceea nu pot să vă spun detalii. Dar purtăm discuții în acest sens”, a declarat Igor Corman pentru Bani.md.

Bani.md amintește că în toamna anului 2015, compania japoneză "Sumitomo Electric Bordnetze GmbH" a anunțat că intenționează să implementeze în Republica Moldova un proiect investițional major, orientat spre export.  

Producţia de bază a companiei este reprezentată de cablajele electrice, componentele electrice şi electronice ale sistemelor de control pentru automobile.