Experiență plăcută, sau provocare. Ce părere au moldovenii despre munca de acasă

  • 29 iun. 2020, 9:28
  • 840

În ultima perioadă, pentru mulţi, lucru de acasă a devenit deja o rutină. Unii îl consideră o experienţă plăcută, alţii, o adevărată provocare. Psihologii spun că au fost nevoiţi să ofere consultaţii mai multor persoane care au suferit stări depresive din cauza regimului de lucru de acasă. 

Olesea Medveţchi este profesoară de fizică. Din martie, cînd şcolile au trecut la învăţămîntul online, s-a convins că activitatea online este mult mai solicitantă. Singurul avantaj ar fi timpul petrecut cu copiii, care i-a lipsit pînă la pandemie, scrie publika. 

"Pentru mine a fost o provocare, pentru că am venit din două părţi eu ca profesor şi ca părinte a doi copii unul în clasa a 2a şi unul în clasa a 1a. Clasa mea improvizată se afla la bucătărie şi ziua de lucru începea la ora 8 cînd deschideam calculatorul", a spus Olesea Medveţchi, profesoară de fizică.

Sorina Raileanu lucrează la o companie internaţională de IT, iar de 4 luni are biroul acasă. Partea bună este că are mai mult timp de odihnă. 

"E adevărat că uneori pierd noţiunea timpului şi nu iau pauzele necesare ca să fiu întotdeauna lucidă şi să pot să lucrez să funcționez ok. Serile la mine culminează cu sesiuni de yoga online pentru că asta mă ajută foarte mult să mă relaxez", a menţionat Sorina Raileanu. 

Specialiştii avertizează însă că statul prea mult în faţa calculatorului, fără pauzele de mişcare necesare, poate dăuna grav sănătăţii. 

"Să reuşim şi acasă să ne detaşăm de tot ceea ce ne înconjoară, de problemele care sînt aici, să găsim acel spaţiu cît de mic nu ar fi şi să fie predestinat doar muncii şi să ne creem nişte pauze să nu lucrăm non-stop", a declarat Natalia Toma, psiholog. 

Mai multe studii arată că şi alimentaţia influenţează productivitatea: trebuie evitate alimentele bogate în grăsimi şi consumate mai mute fructe şi legume. În primele trei luni ale anului, numărul celor care au lucrat de acasă a crescut de 2,5 ori, potrivit datelor prezentate de biroul naţional de statistică. Mai exact, e vorba de peste 16 mii de oameni.