Emiratezii au prezentat la MEC conceptul Proiectului agro-technopark

  • 23 nov. 2017, 10:14
  • 800

Vitalie Iurcu, Secretar de Stat în domeniul economic și Iuliana Drăgălin, Secretar de Stat în domeniul infrastructurii calității și cooperării internaționale au avut o întrevedere cu delegația Emiratelor Arabe Unite (EAU), condusă de Sharief Habib Al Awadhi, Director General СЕО al Zonei Economice Libere Fujairah, aflată în Republica Moldova în perioada 20-23 noiembrie 2017, privind identificarea oportunităților investiționale, în special în domeniul agriculturii. 

Vitalie Iurcu a prezentat climatul investițional și oportunitățile oferite de țara noastră, inclusiv Zonele Economice Libere, accentuând că atragerea investițiilor în și susținerea mediului de afaceri constituie o prioritatea pe agenda Guvernului Republicii Moldova.

De asemenea, Vitalie Iurcu a menționat că Moldova și EAU au semnat două Acorduri bilaterale care facilitează schimburile comerciale economice, și în curând urmează a fi semnat și Acordul privind cooperarea economică și tehnică, iar realizarea unor proiecte investiționale în agricultură, industrie sau alte domenii, va duce la extinderea colaborării moldo-emirateze în diverse sectoare ale economiei.

Sharief Habib Al Awadhi, Director General ZEL Fujairah, a mulțumit Ministerul Economiei și Infrastructurii pentru suportul oferit în identificarea posibilităților de investiții în Moldova și realizarea unor parteneriate reciproc avantajoase cu țara noastră, în special în domeniul agriculturii.

În acest context, membrii delegației emirateze au prezentat conceptul Proiectului agro-technopark, cu componente de tehnologii avansate de prelucrare a pământului cu eficacitate înaltă, privind cultivarea producției agricole.

În final, Vitalie Iurcu a încurajat delegația Emiratelor Arabe Unite să cunoască aprofundat ospitalitatea Republicii Moldova și să viziteze repetat țara noastră pentru extinderea cooperării pe diverse domenii ale economiei naționale, ținând cont de toate oportunitățile și facilitățile oferite de republica noastră și zonele economice libere.

Conform informației oficiale prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 9 companii cu capital emiratez, capitalul total investit însumând valoarea de 39,89 mil. lei. 

Republica Moldova şi Emiratele Arabe Unite au semnat două Acorduri bilaterale — Acordul privind promovarea şi protejarea reciprocă a investițiilor și Acordul pentru evitarea dublei impuneri şi prevederea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe proprietate.