Cum să găsești clienți. Asistența profesională

  • 12 nov. 2018, 11:31
  • 466

Este cunoscut faptul, că în prezent în Moldova se dezvoltă activ producția și exportul componentelor pentru industria automobilelor. Conform datelor Biroului Național de Statistică, în ultimele opt luni ale anului curent exportul acestora a constituit 323,4 mil. lei.  

Totuși puțini cunosc, că a doua cea mai activă industrie de export este producția ... scaunelor. În ianuarie-august 2018 exportul lor a atins suma de 105,3 mil. lei, ceea ce este cu 25% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.

Iar volumul de producție și comercializare, aparent impresionant pentru Moldova, de 4-5 sau chiar și 10 mil. euro în țările Uniunii Europene, este rezultatul activității micului business. Însă aceste produse se pierd pe piața cu 500 mil. de consumatori.

Totuși mass-media periodic difuzează informația, că unele companii moldovenești au reușit să găsească noile piețe de desfacere, uneori acestea fiind destul de neobișnuite.

Înghețata moldovenească este comercializată în câteva țări africane(Sandriliona), prune în ciocolată din Ialoveni se vând în Marea Britanie(Vioniservice SRL, TM Rifero), mierea și coarnele moldovenești (produse defermierul Iurie Stratan din satul Crețoaia, raionul Anenii Noi) sunt cerute înPolonia, Germania, SUA și alte state. Iar mierea este adusă peste ocean în borcane de un litru (Apifera SRL), iar în Polonia – în pachete de 12 grame (Regina Naturii).

Loturi de probă de poamă au fost livrate anul curent în Israel. Prune au fost exportate în Canada, iar mere – în Arabia Saudită.

Însă puțini înțeleg volumul muncii depuse pentru găsirea clienților potențiali, condițiilor de export, etc.

La prima vedere, vânzările pe piața internă și externă diferă fundamental. Piața Moldovei este una mică, unde toți se cunosc reciproc. Piața de export este de un alt nivel, deoarece compania moldovenească este nevoită să concureze cu mai mulți furnizori din toată lumea.

“Însă experiența ne arată, că cumpărătorul poate fi găsit în ambele cazuri”, – spune directorul companiei Kompass Moldova SA Iurie Latii. “El trebuie să fie găsit și convins să cumpere un produs nou. Vânzătorii de ambele categorii sunt nevoiți să-și promoveze produsul, să participe la expoziții, să analizeze baze de date ale clienților potențiali, să discute cu ei și, periodic, să monitorizeze situația lor financiară. Acestea sunt principiile unice pentru toți”.

Kompass Moldova – este o parte a sistemului informațional internațional KOMPASS, care din anul 1944 oferă acces la informație profesională și veridică și la baze de date actuale ale 20 mil. de companii din 60 țări ale lumii. Lista include și 17 mii de companii din Moldova. În Republică ea activează din anul 1993.

Baza de date conține informația detailată despre companii (telefoane, adrese, e-mailuri, conducere, produse și servicii, țările de export și import, codurile fiscale, etc.). Ea permite clasificarea clienților potențiali după 60 de categorii.

Însă utilizatorul trebuie să știe cum să o gestioneze la nivelul unui instrument multifuncțional.

“Noi desfășurăm constant seminare, traininguri, distribuim materiale informative și participăm la expoziții”, – povestește Iurie Latii. “Însă experiența de 25 de ani ne-a demonstrat că activitatea noastră nu-i suficientă”.

Anul curent Kompass Moldova a lansat un serviciu nou, care facilitează la maxim căutarea partenerilor potențiali pentru întreprinderile moldovenești.

În primul rând, este vorba de pregătirea listelor cu potențialii clienți într-un format, care poate fi importat în CRM (Managementul relațiilor cu clienții) existent.

În al doilea rând, a apărut și un call-centru, care preia toate apelurile și scrisorile electronice pentru consumatori potențiali.

În al treilea rând, Kompass Moldova, prin intermediul reprezentanților Kompass în alte țări, organizează întâlniri personale cu conducerea companiilor internaționale, care pot să exprime interesul pentru produsele sau serviciile întreprinderilor autohtone.

Mai mult, firma moldovenească poate să solicite pentru un preț simbolic raport de credit privind situația financiară a cumpărătorilor potențiali. Doar este cunoscut faptul, că deseori produsele se exportă cu condiția achitării ulterioare. Iar dacă contragentul străin are probleme financiare, el poate să nu achite produsul livrat.

A sosit momentul, când producătorii moldoveni pot beneficia de posibilitatea utilizării unor instrumente testate de optimizare a operațiunilor de export și import.