Cum să ai o echipă motivată și pregătită pentru a face performanță: 5 moduri prin care un șef poate mulțumi un angajat

  • 30 sept. 2020, 17:09
  • 623

Angajații sunt esențiali pentru succesul unui business. Este nevoie de o echipă puternică și bine pregătită pentru a porni o afacere și pentru a face performanță într-un anumit domeniu. De aceea, companiile cu angajați talentați tind să aibă cel mai mare succes.

A găsi și a păstra cei mai pregătiți oameni pentru joburile din cadrul unei companii ține și de noroc, dar sunt și alte lucruri care contează. Salariul motivant, cardul de masă, bonusurile de performanță și asigurarea medicală sunt doar câteva dintre beneficiile pe care un angajat le apreciază la locul de muncă.

Recunoașterea muncii angajaților este, de asemenea, un factor important pentru a avea o echipă motivată, dornică să contribuie la succesul companiei. Un manager ar trebui să își arate aprecierea pentru echipa pe care o conduce în fiecare zi, nu să aștepte ocazii speciale. Angajații trebuie să știe că există cineva căruia îi pasă de ei, că munca lor este corect evaluată și că ceea ce fac contează pentru bunăstarea afacerii.

Vă prezentăm, în rândurile următoare, câteva idei prin care un manager își poate arăta recunoștința față de angajați:

1. Știe care sunt punctele de interes ale colegilor

O relație de prietenie între șefi și angajați este greu de dobândit, însă nu imposibilă. Discuțiile în pauza de cafea pot fi un bun prilej pentru ca un manager să își cunoască mai bine angajații, să afle mai multe despre familiile lor, despre hobby-urile lor și despre principiile care îi definesc. Interesul autentic pentru viața lor manifestat de șefi îi poate face pe angajați să se simtă apreciați. Întrebările simple despre reușitele copiilor sau despre cum le-a fost weekendul ar putea crea un mediu de lucru mai plăcut.

2. Oferă cadouri personalizate

Următorul pas după aflarea punctelor de interes ale colegilor este oferirea cadourilor personalizate. Un dar prin care un manager îi arată unui angajat că apreciază munca pe care o face în interiorul companiei este important pentru stima de sine a acestuia. Un cadou personalizat poate fi oferit pentru a sărbători o zi specială – o aniversare, o promovare – sau pentru a marca succesul unui proiect.

3. Le oferă angajaților șansa de a avansa în carieră

Oamenii au nevoie să depășească praguri profesionale, de aceea este important pentru ei ca un manager să le ofere posibilitatea de a avansa în carieră. Participarea la traininguri, la competiții cu alte echipe din același domeniu de activitate ori la schimburi de experiență sunt metode prin care angajații simt că ies din rutina zilnică și descoperă lucruri noi, capătă noi experiențe și observă care le sunt calitățile și ce abilități trebuie să mai dobândească pentru a se perfecționa.

4. Le oferă feedback

Oricât de bun și încrezător în forțele proprii este un angajat, are nevoie de feedback din partea superiorilor, mai ales dacă opiniile lor contează foarte mult pentru el. Feedback-ul la locul de muncă este important pentru angajați, deoarece astfel își pot îmbunătăți modul de lucru.

De asemenea, un manager ar trebui să fie mereu pregătit să primească feedback din partea angajaților, astfel încât să știe care sunt nevoile și nemulțumirile lor. Pentru că mulți angajați preferă să nu își exprime liber părerile în privința atmosferei de la locul de muncă, un manager ar putea implementa un sistem de sondaje printre angajați: o dată pe lună, fiecare angajat să primească un formular cu câteva întrebări la care să răspundă anonim. Astfel, un manager ar putea avea o imagine mai detaliată asupra felului în care angajații se simt la locul de muncă.

5. Le dă posibilitatea de a avea un program flexibil

Faptul că un angajat își poate face singur programul este unul dintre cele mai simple moduri prin care un manager își arată recunoștința. Ținând cont și de necesitățile companiei, dar și de productivitatea fiecărui angajat, aceștia își pot crea propriul program. Unele persoane lucrează mai bine dimineața, în timp ce altele se descurcă mult mai bine după-amiaza sau seara târziu. Un program de lucru flexibil ar putea fi o metodă eficientă de a crește productivitatea angajaților și de a le oferi acestora sentimentul că nevoile lor sunt importante pentru companie.

În concluzie, un bun manager ar trebui să folosească orice ocazie pentru a-și arăta aprecierea față de angajați.