Cum amenajezi un spațiu de lucru restrâns pentru o eficiență maximă și o investiție minimă

  • 13 oct. 2020, 16:17
  • 646

Calitatea și ambientul general al spațiului de lucru sunt în măsură să influențeze starea de spirit a angajaților și, prin aceasta, chiar productivitatea și relațiile dintre ei. Un decor elegant, luminos și funcțional îi va face pe cei ce își desfășoară activitatea în respectiva incintă să fie la rândul lor activi și comunicativi, condiții esențiale pentru o atmosferă plăcută și eficientă. Dacă se urmărește crearea unui astfel de mediu, câteva idei pentru un interior stimulativ sunt utile.

Podele rezistente

Când este vorba despre o zonă de birouri, pardoseala reprezintă un aspect important. Totul trebuie să arate bine, să fie funcțional și, mai ales, ușor de întreținut. Dacă adaugi și necesitatea unei amenajări care să fie realizată rapid, cu un cost redus, podelele din parchet laminat sunt prima alegere și corespund perfect tuturor acestor cerințe.

Parchetul laminat se montează foarte repede și ușor, iar rezultatul final este remarcabil. Este un produs care bate orice altă variantă la capitolul rezistenţă, ţinând cont inclusiv de provocările dintr-un spațiu de lucru (tocurile doamnelor sau roțile scaunelor de birou). Acest tip de parchet face față cu succes oricăror accidente și rezistă foarte bine, fără ca nuanța să-i fie afectată de expunerea îndelungată la razele soarelui. Și acesta este un avantaj major, dat fiind faptul că un birou luminos este stimulativ și agreabil.

Nu poate fi omis faptul că varietatea de culori și desene pe care le poate avea parchetul laminat satisface orice pretenții și combinații cromatice.

Ambianță agreabilă

Birourile clasice, cele cu spații deschise sau cu o minimă intimitate oferită de alveolele de lucru sunt foarte des utilizate. Acestea au avantajele și dezavantajele lor. Cert este că un spațiu de lucru atipic poate fi o alternativă interesantă și mult mai eficientă.

Translatarea unor detalii din spațiul de acasă către zonele de lucru colective s-a dovedit un aspect motivant și apreciat de angajați. Accesul la o bibliotecă, o terasă deschisă, acceptarea unei ținute lejere și mai puțin formale, acolo unde se poate, încurajarea personalizării spațiului de lucru, oferind angajaților posibilitatea să-și aleagă locul unde să-și amplaseze biroul, modelul de scaun sau alte detalii sunt foarte bine primite și au efectul scontat: chef de muncă și atmosferă plăcută.

Un element care contribuie fundamental la ambianță este culoarea. Decorarea pereților zonei colective de lucru altfel decât în alb este o idee magistrală. Culorile calde, cele vii și combinațiile sunt tonice, inspiraționale și utile pentru activitatea angajaților.

Zona de recreere

Amenajarea unor zone de recreere comune cu zona de lucru reprezintă un detaliu care poate crește performanțele angajaților. Tendința este clară, aceste zone de „tihnă” au devenit un detaliu comun în multe dintre birourile moderne, iar productivitatea și creativitatea oamenilor au crescut substanțial. Un astfel de spațiu trebuie amenajat după principiul zonelor de conversație din camerele de zi. Este important ca acest spațiu să ofere posibilitatea de a face mișcare, pentru că orice formă de efort fizic este un stimul util.

Zona de relaxare trebuie să faciliteze interacțiunea dintre angajați, mai ales dacă zona de lucru este una închisă.

Amenajare flexibilă

Un design al spațiului de lucru care este definit prin flexibilitate, spre deosebire de birourile tradiționale, se dovedește mult mai stimulativ. O astfel de amenajare oferă fiecărui angajat spațiul în care se simte cel mai confortabil, fără a impune tipare. Unii oameni lucrează eficient în mijlocul agitației, alții au nevoie de liniște și izolare. Flexibilitatea înseamnă în egală măsură spații private și interacțiune, astfel încât fiecare să-și găsească locul perfect.

Amenajarea flexibilă încurajează mișcarea angajaților, colaborarea și comunicarea, iar acestea cresc productivitatea și sporesc eficiența. Mai mult, acest gen de amenajare permite ocuparea unui spațiu de lucru mai mic și mai intim.

Entuziasmul angajaților și confortul spațiului de lucru sunt strâns legate. Implicarea angajatului nu este un sentiment abstract, ci rezultatul mai multor factori care includ ambianța de la locul de muncă, dar și lipsa constrângerilor (inclusiv cele ale unui spațiu de lucru standard, monoton) și încurajarea exprimării individuale.

Câteva detalii

Calitatea mediului la locul de muncă poate avea un impact profund asupra sănătății și bunăstării oamenilor dincolo de simpla ergonomie a spațiului de lucru. Trebuie luate în calcul ventilația și sistemele de încălzire, dar și iluminarea corectă, atât cea generală, cât și cea individuală. Este foarte bine dacă poate fi folosită iluminarea naturală sau, în locul acesteia, sistemele de iluminare reglabile, personale, pentru fiecare birou în parte, mult mai utile decât cele generale, cu aer de hală industrială.

Nivelurile ridicate de zgomot pot afecta concentrarea angajaților, iar crearea unei game variate de zone pentru întâlniri, combinate cu spații de liniște, ar putea face o mare diferență.

Nu există un spațiu de lucru perfect, dar acesta poate fi adaptat și transformat după nevoile angajaților. Felul în care arată birourile poate genera entuziasm sau, din contră, ar putea să-i facă pe angajați apatici.