Consultație juridică: concediul de odihnă vs. concedierea

  • 23 mar. 2020, 10:00
  • 1 110
  • 1

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Din motive familiale, m-am eliberat din serviciu înainte de expirarea anului de muncă pentru care am folosit deja concediul de odihnă. În acest caz, angajatorul poate să-mi rețină din salariu vreo sumă?

Boris Căpiță, Căușeni

Reţinerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de Codul muncii şi de alte acte normative.

În caz de eliberare a salariatului înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia el a folosit deja concediul, angajatorul îi poate reține din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului, ținând cont de unele particularități ale legislației în acest sens.

Și anume. Reținerea pentru aceste zile, potrivit art.148 din Codul muncii, nu se face dacă salariatul și-a încetat sau suspendat acti­vitatea în legătură cu:  încorporarea în serviciul militar în termen, în serviciul militar cu termen redus sau în serviciul civil (art.76 lit. e)); ocuparea unei funcții elective în autoritățile publice, în organele sindicale sau în cele patronale (art.78 alin.(1) lit. d));  decesul  salaria­tului, declararea acestuia decedat sau dispărut fără urmă prin hotă­râre a instanței de judecată, atingerea vârstei de 65 de ani de către conducătorul unității de stat, inclusiv municipale, sau al unității cu capital majoritar de stat (art.82 lit. a) şi i)); lichidarea unității sau încetarea activității angajatorului persoană fizică, reducerea numă­rului sau a statelor de personal din unitate, constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcției deținute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate, în conformitate cu certificatul medical, sau din cauza calificării insuficiente, stabilită în urma atestării efectuate în modul prevăzut de Guvern (art.86 alin.(1) lit. b)-e)), precum și în alte cazuri prevăzute de același articol din Codul muncii.