Consecințele „salariilor în plic” și „muncii la negru”

  • 18 mar. 2020, 14:14
  • 1 277

Pe parcursul anului 2019, au fost stabilite încălcări ale legislației în domeniul raporturilor de muncă ce țin de diminuarea fondului de salarizare, impozitului pe venit, contribuțiilor și primelor de asigurare obligatorie. În acest sens, Serviciul Fiscal de Stat a adoptat 406 decizii asupra cazurilor de încălcare a legislației, în rezultatul cărora au fost calculate suplimentar la bugetul de stat obligații aferente plăților salariale în sumă totală de 23,2 mil. lei, dintre care au fost achitate 15,3 mil. lei. Datele sunt prezentate în Raportul general al activităților de minimizare a practicii de achitare a „salariilor în plic” și a muncii „la negru” realizate de grupurile multidisciplinare pentru anul 2019, scrie monitorul.fisc.md.

În scopul menținerii acțiunilor de conformare voluntară și informare a cetățenilor privind riscurile fenomenului „salariului în plic” și „muncii la negru” SFS a aprobat, prin Decizia Colegiului SFS nr.3 din 17 ianuarie 2019, Planul de acțiuni privind implementarea acțiunilor de prevenire și combatere a fenomenului muncii nedeclarate „Declară și Achită Legal Salariul”.

Astfel, în corespundere cu Planul, acțiunile de conformare voluntară și control fiscal au cuprins trei eșantioane semnificative de contribuabili care își desfășoară activitatea în domeniul HoReCa (111 entități), construcții (119 întreprinderi) și transport (102 contribuabili).

Potrivit Raportului, pentru monitorizarea acestora, SFS a întreprins acțiuni de conformare voluntară. Astfel, au fost:

• efectuate 1465 de vizite fiscale,

• convocate 341 ședințe cu participarea angajatorilor din sectoarele cu risc sporit

• transmise 469 de scrisori angajatorilor

• organizate 169 seminare pentru angajatori și angajați din sectoarele cu risc sporit.

Reamintim că, în componența echipelor multidisciplinare sunt incluși reprezentanți ai Serviciului Fiscal de Stat, Inspectoratului de Stat al Muncii, Ministerului Afacerilor Interne și Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.