Concediul anual și cel de maternitate

  • 13 mar. 2020, 10:19
  • 2 922

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.

Aș vrea să aflu ce se va întâmpla cu concediul anual dacă nu îl folosesc până a ieși în concediul de maternitate? Mi s-a spus că în asemenea caz aș putea pierde concediul or­dinar.

Polina Matei, Călărași

 Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat pentru toți salariații. Această garanție este specificată în art. 112 din Codul muncii și rezultă din conținutul art. 43, alin. (2) din Constituția țării. Astfel de garanție corespunde de asemenea prevederilor Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 132 cu privire la concediile remunerate, la care țara noastră este parte prin ratificare (Hotărârea Parlamentului nr. 1330-XIII din26.09.1997).

Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate fi obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Orice înțelegere prin care se renunță, total sau parțial, la acest drept este nulă. Concediul de odihnă se acordă anual conform programării prevăzute la art.116 din Codul muncii. Angajatorul are obligația de a lua măsurile necesare pentru ca salariații să folosească concediile de odihnă în fiecare an calen­daristic. Concediul de odihnă anual plătit poate fi amânat sau pre­lungit în cazul aflării salariatului în concediu medical, al îndeplinirii de către acesta a unei îndatoriri de stat sau în alte cazuri prevăzute de lege.

Legislația prevede cazuri în care concediul de odihnă anual poate fi alipit la concediul de maternitate sau la concediul pentru îngrijirea copilului. Spre exemplu, potrivit art. 125 din Codul muncii, conce­diul de odihnă anual poate fi acordat femeii, în baza unei cereri scrise, atât înainte de concediul de maternitate, cât și imediat după acesta, sau după încheierea concediului pentru îngrijirea copilului. Cu alte cuvinte, concediul de odihnă anual nefolosit până la pleca­rea în concediul de maternitate este garantat și acordat după reve­nirea din concediul de maternitate sau după încheierea concediului pentru îngrijirea copilului.

Este de menționat faptul că concediul de odihnă anual, în cazul dat, se acordă salariaţilor indiferent de vechimea în muncă în uni­tatea respectivă.