Ce indemnizații de șomer va primi angajatul public dacă instituția în care activează se va lichida

  • 15 dec. 2016, 11:57
  • 1 135

În cazul lichidării autorităţii sau funcției publice, precum și la reducerea efectivului de personal, plata unei indemnizaţii de şomer egale cu un salariu mediu lunar şi a unei indemnizaţii unice, în corespundere cu vechimea în serviciul public. Un proiect în acest sens a fost votat unanim, în primă lectură, de Comisia administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice a Parlamentului. 

Astfel, funcționarii cu o vechime de la 2 la 7 ani vor primi o indemnizație unică în mărime de 2 salarii medii lunare, de la 7 la 15 ani - în mărime de 4 salarii medii lunare și de la 15 ani şi mai mult - în mărime de 6 salarii medii lunare. Indemnizaţiile nu se vor acorda funcţionarilor publici care au o vechime mai mică de 2 ani sau beneficiază de pensie pentru vechime în muncă.

Același proiect instituie o perioadă de probă de 6 luni pentru funcționarul public debutant, comparativ cu 3 luni în prezent. De asemenea, Comisia a aprobat, în prima lectură, modificări la angajarea funcționarului public care a atins vârsta de pensionare. Acesta va putea activa pe o perioadă determinată, care nu va depăși 5 ani.