Ce documente trebuie să fie prezentate la angajare într-o companie cu capital străin?

  • 9 mar. 2020, 10:19
  • 2 430
  • 1

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ce documente trebuie să fie prezentate la angajare într-o companie cu capital străin? Pot refuza prezentarea carnetu­lui de muncă?

Potrivit art. 57 din Codul muncii, la încheierea contractului indivi­dual de muncă, persoana care se angajează, indiferent la ce unitate – cu capital străin sau cu alt tip de proprietate, prezintă angajatorului următoarele documente:

  • buletinul de identitate sau un alt act de identitate;
  • documentele de evidentă militară – pentru recruți și rezerviști;
  • diploma de studii, certificatul de calificare ce confirmă pregătirea specială – pentru profesiile care cer cunoștințe sau calități speciale;
  • certificatul medical, în cazurile prevăzute de legislația în vigoare;
  • declarația pe propria răspundere cu privire la faptul că, pe durata activității la locurile de muncă precedente, nu a încălcat prevederile art. 6 alin. (2) din Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind evalu­area integrității instituționale, cu excepția cazurilor când persoana se încadrează în câmpul muncii pentru prima dată.

Ținem să menționăm că angajatorilor li se interzice să ceară de la persoanele care se angajează alte documente decât cele menționate, precum și prevăzute de alte acte legislative.

Or, această listă de documente este una exhaustivă, iar angajatorul nu este în drept să o completeze cu alte acte în acest sens.

Carnetul de muncă nu se mai prezintă la angajare. El a fost exclus din lista documentelor necesare pentru prezentare la angajare prin Legea nr.123 din 07.07.2017, în vigoare de la 01.01.2019.