Cât costă viața în Chișinău

  • 4 ian. 2019, 13:32
  • 5 425
  • 16

Despre cele mai scumpe sau ieftine orașe din lume s-a vorbit de mai multe ori. Dar v-ați interesat vreodată cât costă viața în Chișinău? După cum arată unele studii internaționale, viața în capitala Moldovei este cu 104% mai ieftină decât cea din Berlin și cu 200% mai ieftină decât cea din New York. Dintre cele 447 de orașe ale lumii, Chișinăul este clasat pe locul 369 după indicele costului vieții. Dar haideți să ne abatem de la aceste statistici virtuale și să analizăm în practică, cât costă viața în Chișinău.

Locuința

De la 100 de euro pe lună.

Locuitorii orașului Chișinău, care nu dispun de propriul spațiu de locuit, cheltuiesc mai mult de jumătate din salariu pentru achitarea costului unei chirii. Astfel, un apartament studio în sectorul central al orașului costă cel puțin 200 de euro (de la 4.000 de lei). Totul depinde de calitatea reparației, de mărimea camerei și în ce „secol" a fost construită clădirea. Costul chiriei unui apartament cu două odăi într-o clădire nouă, cu o reparație bună și modernă, începe de la 300 de euro (de la 6000 de lei). Un apartament cu o odaie într-un bloc „sovietic", dar în stare bună, poate fi închiriat cu 100 sau 150 de euro (2500-3000 de lei), în funcție de sector și dimensiunea apartamentului. O cameră poate fi închiriată cu 75 sau 80 de euro. Costul locuințelor nu are nici o limită, prin urmare, companiile imobiliare au oferte, care depășesc și 1000 de euro.

Serviciile comunale 

De la 1000 de lei pe lună.

Vara, facturile pentru electricitate, gaz, apă, întreținere și cheltuielile tehnice, Internet și televiziune adună în medie o sumă de până la 1000 de lei. Dar, iarăși, totul depinde de dimensiunea apartamentului și de numărul chiriașilor. În timpul iernii, costul serviciilor comunale crește de câteva ori. Pentru un apartament cu o odaie, în care trăiesc două persoane, va trebui de achitat circa 1600 de lei, iar pentru un apartament de 85 de metri pătrați - mai mult de 2300 de lei.

Produse alimentare

Începând cu 2000 de lei pe lună pentru o persoană.

Dimensiunea și varietatea coșului de cumpărături depinde de preferințele și posibilitățile financiare ale fiecărei persoane în parte. În medie, pentru un coș cu legume, cereale, paste, produse lactate, băuturi,  va trebui să achitați 400-750 lei. Pentru cei care sunt obișnuiți să trăiască mai modest, prețul unui coș de produse poate fi mai mic. În oraș există câteva lanțuri mari de supermarketuri, care oferă adesea promoții profitabile: „Fidesco”, „Linella”, „Nr. 1”, „Fourchette-ul ucrainean” și hypermarketul german „Metro Cash & Carry”. În Chișinău, pe tot parcursul anului activează și o piață centrală, de la care cetățenii pot cumpăra legume proaspete, fructe și alte produse la un preț mai mic decât la magazin.

Divertisment

De la 200 de lei pentru o seară.

Pentru a petrece o seară cum se cade în capitala Moldovei, veți avea nevoie de 200-300 de lei. Cu acești bani, veți putea lua masa într-un restaurant nu prea scump, comandând o băutură și un fel de mâncare. Un bilet la teatru, de exemplu, la Teatrul „A. Cehov”, va costa aproximativ 150 de lei, iar unul la cinema, în funcție de sesiune – începând cu 100 de lei. Fanii distracțiilor nocturne vor trebui să scoată din buzunar câte 300 de lei sau mai mult pentru o noapte petrecută într-un club sau karaoke.

Transport

De la 120 de lei pe lună.

Orașul Chișinău este lider în Europa după costul ieftin al unei călătorii cu transportul public. Un bilet de troleibuz într-o direcție costă doi lei, iar de autobuz - trei lei. Un abonament lunar la troleibuz pentru un adult costă 180 de lei (persoană fizică). Cu ajutorul acestui abonament, călătoriile cu troleibuzul sunt nelimitate pe tot parcursul lunii. Cu toate acestea, în ciuda tarifului scăzut, echipamentul parcului urban și regularitatea turelor lasă mult de dorit. Din cauza aceasta, pentru unii, călătoriile cu transportul public sunt o provocare zilnică.

În Chișinău există mai multe servicii de taxi, inclusiv „Yandex.Taxi”. Începând cu anul 2018, toate călătoriile, cu excepția „Yandex.Taxi", se calculează cu ajutorul contorului. Costul unei călătorii variază de la 30 lei în sus, în funcție de trafic și distanță.

Medicină

De la 4056 lei pe an (costul asigurării medicale).

Moldova are o lege privind asigurarea medicală obligatorie, potrivit căreia fiecare cetățean trebuie să aloce un total de 9% din veniturile sale în fondul de asigurări medicale (4,5% de la angajat și 4,5% de la angajator). Titularul unei astfel de polițe este scutit de plata anumitor servicii medicale cum ar fi: analize de sânge, ecografie, etc.

Cu toate acestea, în spitalele de stat, înregistrarea poate dura câteva luni, de aceea mulți chișinăuieni se adresează la clinici și spitale private. În medie, consultația unui specialist costă de la 200 de lei.

Educația

De la 3000 de lei pe an.

Educația, ca și medicina, în Moldova este gratuită, dar pregătirea elevilor pentru școală se bazează în întregime pe umerii părinților. Pentru a pregăti un copil pentru școală, părinții din Chișinău trebuie să cheltuiască cel puțin 3000 de lei. Această sumă include uniforma școlară (de la 700 de lei), geanta (de la 250 de lei), rechizite școlare (de la 300 de lei), manuale suplimentare (de la 100 de lei), costumul sportiv (de la 600 de lei), încălțăminte și multe altele. De asemenea, trebuie de avut în vedere și faptul că părinții trebuie să le dea copiilor în fiecare zi bani de buzunar, dar și pentru transport sau să le cumpere un abonament la troleibuz/autobuz (70 lei).

 În ceea ce privește costul educației în grădinițele și școlile private, atunci o grădiniță cu specializare de teatru sau limbă va costa circa 3000 de lei, iar un liceu privat - de la 20.000 de lei pentru un an de studii.

 Deci, dacă adunăm toate valorile medii, pentru o viață confortabilă în capitală vom aveam nevoie de aproximativ 10.000 de lei pentru o persoană. Această sumă include costul chiriei unei locuințe. Familiile cu copii au nevoie de mult mai mult, de exemplu, o familie din patru persoane are nevoie de cel puțin 25.000 de lei pentru o viață confortabilă.

Сitește și:

- Cât costă o viață confortabilă în diferite orașe ale Europei

- Cât costă o viață confortabilă în orașele din America de Nord și de Sud

- Cât costă o viață confortabilă în orașele din Asia