Când vor fi reluate activitățile din HoReCa?

  • 3 iun. 2020, 9:02
  • 1 122

Serviciile HoReCa nu ar putea să își reia activitatea de la 15 iunie, dacă numărul de cazuri de infectare cu Covid-19 nu va scădea. Cel puțin asta a declarat șeful Agenției Naționale în Sănătate Publică, Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova.

„Totul depinde de noi și totul depinde de numărul de cazuri. Când mergem în creștere, care relaxare. Atunci haideți să ne înțelegem în felul următor. Ruinăm într-o zi și mai departe ce facem? Eu îmi asum o parte din responsabilități. Dar nu putem să facem borș cu prețul sănătății oamenilor”, spune Furtună.

Întrebat dacă este vreun risc în deschiderea teraselor, șeful ANSP spune că este unul foarte mare. „Cel care are la terasă 10 mese, trebuie să organizeze să rămână cu 5. La masă nu se poate așeza 4 oameni aiurea. Doar familii. La terasă nu poți să porți mască. Cel care vine, eu nu îi cunosc statului. Să vină și să stea la 1 metru de mine și să mă infecteze – terasa o să îmi plătească prejudiciu? Evident că nu. Noi privim la lucruri și activități în prisma sănătății publice și după aceea în prisma economiei. Pentru că dacă relansăm cât de cât economia, cu nu știu care preț și ruinăm sistemul de sănătate, într-un stat fără sistem de sănătate, nu știu cui îi trebuie economia. Și eu tare nu mi-aș dori să repetăm exemplul Italiei”, afirmă Nicolae Furtună.