Antreprenor versus manager: în ce tabără e mai bine să fii

  • 9 nov. 2017, 12:35
  • 842

De multe ori, după ani de experiență în cadrul unei companii, mulți manageri se uită la lumea antreprenorială și, pentru că văd beneficii precum independența, programul flexibil, motivația unui vis, se gândesc să devină antreprenori la rândul lor. Pe de altă parte, antreprenorii privesc spre management din perspectiva siguranței financiare, a stabilității sau a infrastructurii și negociază cu ideea unei schimbări spre viața din companiile multinaționale. 

Și eu, la rândul meu, ca om de HR care a lucrat mulți ani într-o organizație mare, am trecut prin această tranziție către antreprenoriat și am constatat că fiecare dintre cele două categorii are multe lucruri de învățat una de la cealaltă.

Cum sunt priviți antreprenorii

Pe de o parte, a fi antreprenor înseamnă să ai o viziune largă asupra planurilor tale, să ai abilități multiple – de comunicare, să fii un bun team player, să fii creativ, să ai cunoștințe de contabilitate, de legislație, să faci un risk management foarte bun, etc.

Pe de altă parte, antreprenorul trăiește într-un mediu instabil și se zbate mult pentru a-și atinge obiectivele. De altfel, din punctul meu de vedere, acesta este și un dezavantaj al antreprenoriatului.
Cu toate astea, un mare avantaj în a fi antreprenor, pe care eu îl resimt din plin, este motivația intrinsecă sau, cum îmi place mie să spun: „If you can conceive it, you can achieve it!”. Practic, este vorba despre acel vis cu care un antreprenor pornește la drum, care îl motivează să meargă mai departe și care îi conferă o senzație de libertate, creatie, explorare. Acest aspect îi și oferă o satisfacție enormă în momentul unei reușite.

Să fii manager presupune să privești lucrurile dintr-o perspectivă structurată, să fii rațional și  organizat, pentru a atinge un scop mai mare. În plus, un manager dintr-o companie este nevoit să colaboreze cu alți manageri din departamente „vecine” și să conștientizeze care este rolul lui în ansamblul din care face parte.

Ca fost manager într-o companie mare, am observat deseori avantajul creșterii profesionale și personale, precum și a proceselor. Din acest punct de vedere, există oportunitatea de a învăța la locul de muncă și de a beneficia de instruire prin training-uri și workshop-uri, aspecte care sunt mai puțin întâlnite în companiile antreprenoriale.

Prin comparație, un dezavantaj poate fi dat de procesele specifice planului mai mare al companiei, cum ar fi indicii, coeficienții sau benchmarking-ul internațional, elemente pe care un manager nu le poate controla și de care depinde reușita lui.

Ce pot să învețe unul de la celălalt

Acum că am parcurs, în mare, ce presupune să fii antreprenor și manager, putem înțelege mai bine ce-și pot însuși unul de la celălalt în așa fel încât le fie util pe viitor.

Iată 5 sugestii:

1. Managerii pot să învețe de la antreprenori să fie mai agili și să privească business-ul ca pe un tot unitar.

2. Pentru că uneori sunt prea flexibili, antreprenorii pot prelua de la manageri modul de organizare și planificare a viziunilor.

3. Antreprenorii depun eforturi mari pentru a-și dezvolta business-ul și de aceea, sunt în permanență conectați la ce se întâmplă în jur. Managerii își pot însuși acest aspect în interiorul companiei.

4. Pe de altă parte, managerii își dau seama mai ușor care sunt deficiențele și riscurile organizației și le abordează constructiv, fiind orientați mai mult spre a găsi soluții – un detaliu util pentru antreprenori.

 5. În aceeași măsură, managerii sunt mult mai pragmatici și raționali, ceea ce este util pentru antreprenori, dacă au nevoie să se organizeze mai eficient. 

În ultima perioadă, analizând ce pot învăța unii de la ceilalți, m-am gândit la un concept care cred că înglobează caracteristicile ambelor structuri și anume managementul antreprenorial. În multe companii, la ora actuală, se încearcă oferirea unei dimensiuni antreprenoriale a structurilor  în așa fel încât fiecare manager de departament să simtă că este responsabil pentru organizație în totalitatea ei, nu doar pentru partea sa. De aceea, un manager antreprenorial este leaderul care are succes în lumea organizațională de azi. Desigur, dacă am trăi într-o lume ideală, tot ce discutam aici ar fi foarte ușor – ce le propun însă managerilor, din această perspectivă, este să înțeleagă unde există posibilitatea de a fi antreprenoriali și să se dezvolte în această direcție. Pe de altă parte, ce le sugerez antreprenorilor este să se gândească mai structurat la viitor, să-și facă planuri concrete, cu indicatori relevanți, cum se întâmplă în organizațiile mari.