Angajații ISM au înregistrat mii de încălcări la locul de muncă în 2020

  • 25 iun. 2020, 15:03
  • 604

Circa trei mii de încălcări și abateri de la prevederile actelor legislative şi normative din domeniul raportu­rilor de muncă au fost înregistrate de specialiștii din cadrul Inspecto­ratului de Stat al Muncii (ISM) la diferite unități în primele cinci luni ale anului curent. Cele mai multe încălcări, potrivit inspectorilor de muncă, se referă la stabilirea sala­riului și respectarea termenelor de plată a acestuia.

În perioada vizată, au fost efectuate mai multe controale planificate, dar și in­opinate la întreprinderi care, în total, au acumulat restanţe la plata salariilor în va­loare de șapte milioane de lei față de peste 300 de angajați. Mai mult decât atât, au fost constatate și datorii din anii prece-denți, de circa șase milioane de lei față de peste 200 de angajați.

Nereguli au fost semnalate și la capi­tolul „muncă la negru” și achitarea sala­riilor „în plic”. Astfel, au fost depistate 30 de persoane care activau fără forme legale de angajare. Unul dintre acești angajați era minor.

Două controale planificate au fost efectuate în comun cu reprezentanți ai Federației Sindicale a Educației și Științei. A fost examinată o petiție colectivă, iar drept consecință au fost repuse în drepturi patru persoane.

Pe parcursul lunilor ianuarie–mai, in­spectorii de muncă au examinat circa 700 de petiții parvenite de la cetăţeni. Din nu­mărul total de plângeri examinate, cea mai mare parte, 54 la sută, țin de probleme de salarizare. 17% vizează concedierea sau reducerea personalului, șase la sută s-au plâns pentru muncă nedeclarată, după care au urmat încălcări privind stabilirea regimului de muncă, abateri de la înche­ierea contractelor individuale de muncă și probleme ce ţin de neacordarea sau nepla­ta concediilor de odihnă etc.

Au fost înregistrate milioane de lei restanțe salariale și sute de petiții

Nereguli avem și la capitolul siguranța la locul de muncă. Astfel, de la începutul anului curent, au fost comunicate peste 100 de cazuri de accidentare a lucrătorilor la locul de muncă, în urma cărora au avut de suferit 122 de persoane, inclusiv 19 au avut un sfârșit letal. Comisiile întreprinde­rilor au cercetat 90 de cazuri de acciden­tare soldate cu incapacitate temporară de muncă, în urma cărora au avut de suferit 91 persoane. La data de 29 mai 2020, erau cercetate 19 cazuri de accidentare, inclusiv 13 cu caracter mortal.

Elena Carchilan, șefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a relevat pentru „Vocea poporului” că o problemă mai este și lipsa de instruire a personalului respon­sabil de securitatea și sănătatea la locul de muncă din cadrul întreprinderilor.

„Potrivit regulilor, conducătorul unității, specialistul în securitatea și sănătatea la lo­cul de muncă a trebuit să treacă o instruire în domeniu o dată la 36 de luni. Cu regret, însă, aceștia sunt numiți, dar nu cunosc ce trebuie să întreprindă într-un caz sau altul”, a subliniat Elena Carchilan.

O altă problemă este faptul că acciden­tele de la locul de muncă nu sunt cercetate așa cum prevede norma legală, uneori ele nici nu sunt raportate. Acestea ies la iveală și sunt cercetate mai târziu, după ce se pi­erd unele detalii, probe. Anual, avem înre­gistrate între patru și opt astfel de cazuri.

Mai mult, menționează Elena Carchilan, la unele întreprinderi lipsește pachetul de documente prin care sunt desemnate anu­mite persoane responsabile de securitatea și sănătatea la locul de muncă sau de alte domenii. Nu sunt elaborate și aprobate instrucțiunile la locul de muncă, iar atunci când se întâmplă vreun incident, persoana în cauză nici nu știe la cine să se adreseze și ce măsuri trebuie să întreprindă.

„Am avut și cazuri de intimidare a pre-ședintelui organizației sindicale primare din întreprindere, ceea ce este foarte grav. Multor șefi de instituții nu le convine un asemenea responsabil”, a conchis Elena Carchilan.