Abilitati de comunicare in care ar trebui sa exceleze orice antreprenor

  • 14 sept. 2016, 17:18
  • 1 373

Felul in care comunica antreprenorii poate demonstra, in cele in urma, daca acestia sunt sau nu oameni de succes. Acestia pot avea idei marete care, insa, pot fi in zadar daca nu comunica in mod eficient.

Asadar, iata cateva abilitati de comunicare pe care orice antreprenor ar trebui sa le stapaneasca!

Conversatia

Conversatia este una din formele cele mai de baza ale comunicarii, insa nu o subestima. O conversatie simpla, prietenoasa cu angajatii tai, poate construi incredere si poate expune anumite probleme inainte ca acestea sa produca efecte negative.

O conversatie inofensiva cu un strain se poate transforma intr-o oportunitate de vanzari. Invata sa vorbesti intr-un mod accesibil, prietenos, pe care il poti aplica in orice situatie. 

Limbajul corpului

Cea mai mare parte a comunicarii este nonverbala, astfel, imbuntatatirea abilitatilor de comunicare prin intermediul limbajului corpului sunt absolut necesare. In orice situatie, postura conteaza foarte mult. Stai drept, cu umerii indreptati spre spate si tine capul drept. Uita-te in ochii oamenilor cu care vorbesti si nu te framanta. Nu iti tine mainile in buzunare. Si acestea sunt doar elementele de baza! 

Scrisul

Nu trebuie sa fii un scriitor perfect, dar trebuie sa inveti sa fii direct si concis atunci cand comunici in forma scrisa. Cu siguranta, ca antreprenor, trimiti email-uri si sms-uri in mod regulat. De aceea, este foarte important sa comunici ideile tale cat se poate de clar astfel incat sa elimini orice posibilitate de interpretare gresita. 

Prezentarea

Ca antreprenor, probabil ca va trebui sa iti prezinti compania in forme diferite, in functie de situatie. Ai putea prezenta partea financiara a companiei unor angajati de top sau unor investitori. Ai putea prezenta serviciile afacerii unui posibil cumparator. Ai putea chiar sa tii un discurs despre antreprenoriat in cadrul unui eveniment. In toate aceste situatii, claritatea, concizia, increderea si echilibrul sunt cheia.

Negocierea

Intr-o afacere trebuie sa negociezi aproape pentru orice. Asadar, cu cat esti un negociator mai bun, cu atat mai mult succes va avea afacerea ta. Vei avea posibilitatea de a obtine conditii mult mai bune atunci cand inchiriezi spatiul pentru birouri, de a obtine salarii mult mai rezonabile pentru angajatii tai si chiar de a ajunge la optiuni mult mai profitabile pentru clientii tai.

Negocierea eficienta insemna mai mult decat folosirea cuvintelor potrivite, aceasta insemna timp potrivit, recunoasterea anumitor fapte si capacitatea de a ramane increzator pe tot parcursul procesului. 

Medierea

Desi rolul tau de mediator va fi mai putin frecvent, vor fi momente cand va trebui sa rezolvi un conflict. S-ar putea ca acest conflict sa aiba loc intre doi angajati cu opinii diferite sau intre doi furnizori concurenti. In orice situatie va trebui sa cunosti ambele parti si sa ii ajuti sa isi rezolve problemele. 

Ascultarea

Ascultarea ar putea fi cea mai importanta abilitate de comunicare dintre toate deoarece implica foarte multe situatii. Ascultarea activa te poate ajuta foarte mult in dezbateri, negocieri, medieri, te va face sa fii mai atent si mai empatic.

Daca stapanesti foarte bine aceste abilitati de comunicare, cu siguranta esti pe drumul cel bun in calitate de antreprenor. Si asa cum se intampla cu orice alta abilitate, este imposibil sa le perfectionezi fara practica. Nu te astepta imediat la rezultate extraordinare. In primul rand, fa tot ce poti pentru a constientiza unde gresesti si ce anume trebuie sa imbunatatesti, iar restul va veni in timp.