7 motive ca să îţi minţi echipa

  • 15 sept. 2016, 13:51
  • 744

Când vine vorba de minciună, scopul nu scuză întotdeauna mijloacele, dar sunt momente când mai bine eviţi să spui adevărul. Mai ales la serviciu, unde trebuie să jonglezi între interesele echipei, ale companiei, dar şi cele personale. Desigur, un şef nu trebuie să mintă, dar atunci când adevărul poate avea consecinţe nefaste, trebuie să găsească o modalitate de a nu spune lucrurilor pe nume. L Express.fr prezintă 7 motive ca să îţi minţi echipa.

1. Nu dezvălui informaţii strategice pentru companie!

Când în compania în care lucrezi se pregătesc schimbări strategice majore, fie că este vorba despre o concediere colectivă, de o schimbare de sediu sau de o achiziţie şi ştii despre acest lucru, e bine să nu sufli o vorbă despre asta. În primul rând pentru că, dacă îţi scapă ceva şi informaţia se răspândeşte poţi afecta chiar şi cotarea acţiunilor companiei pe bursă. În doilea rând, astfel de informaţii sunt făcute publice de Consilul de Administraţie. 

Ce să nu spui: Este fals! Nu vă faceţi griji!

Ce să spui: Ştiu că circulă un zvon. În zilele noastre, cred că nicio firmă nu este la adăpost.

2. Nu învrăjbi oamenii!

E posibil ca doi dintre oamenii tăi să vină, pe rând, în biroul tău să se plângă unul de celălalt. Nu e în niciun caz indicat să te apuci să spui ce mărturisitri ţi-au fost făcute sau să expui public ceea ce ţi s-a spus cu titlu de confidenţialitate. Mai bine cheamă-i pe cei doi la tine în birou.

Ce să nu spui: Colegul tău mi-a spus despre tine că...

Ce să spui: La proiectul X, am nevoie să cooperaţi foarte bine. Dacă nu puteţi să cădeţi de acord, o să caut pe altcineva să îl facă. 

3. Evită să demotivezi!

Mai ales dacă echipa pe care o conduci are un proiect foarte greu de dus la îndeplinire, evită să fii tu cel care se plânge foarte mult şi intră în panică. E mai bine să stimulezi echipa sau pe fiecare membru în parte, atunci când e nevoie şi să motivezi oamenii.

Ce să nu spui: Suntem pe marginea prăpastiei.

Ce să spui: Se vede deja luminiţa de la capătul tunelului. Haideţi să mai facem un efort. 

4. Maschează faptul că ai uitat ceva!

Ai promis că vei vorbi la Resurse Uamne pentru o mărire de salariu sau o promovare a cuiva din echipa ta. Doar că te-ai luat cu treaba şi ai uitat. În nciun caz nu ai cum să îi spui celui în cauză că nu ai vorbit, ca şi cum el ar fi ultima ta grijă. 

Ce să nu spui: A, am vorbit deja despre asta, o să dezvoltăm subiectul!

Ce să spui: "Mă ocup!", după care te duci direct la Resurse Umane. Sau poţi spune că ai decis să vorbeşti despre asta la întâlnirea de luna viitoare, pentru că erau prea multe de făcut. 

5. Menajează sensibilităţile celorlalţi!

Atunci când unul dintre colaboratorii tăi îţi spune că vrea să avanseze, iar tu nu crezi că este încă momentul, nu este cazul să îi arunci asta în faţă. Rişti nu doar să îl răneşti în orgoliul, ci şi să îţi faci un duşman. Fără să ieşi la înaintare cu fraza "nu depinde de mine", poţi să amâni promovarea elegant.

Ce să nu spui: Nu te ridici la înalţimea aşteptărilor.

Ce să spui: Rezultatele tale nu sunt suficient de bune pentru moment, dar sunt sigur că poţi progresa.

6. Fii îngăduitor cu lucrurile mai puţin lipsite de importanţă!

E foarte posibil ca, la 60 de ani, unul dintre membrii echipei tale să nu se familiarizeze foarte repede cu noile instrumente digitale şi să facă greşeli pe bandă rulantă. Nu are rost să îi spui tot timpul că face greşală după greşală, mai ales că nu îl poţi motiva cu o promovare.

Ce să nu spui: Nu sunt deloc mulţumit de munca ta. Trebuie să îţi revii.

Ce să spui: Ai greşit asupra acestui astect. Dar o să te ajutăm şi o să reparăm asta împreună. 

7. Păstrează-ţi grădina secretă!

Nu treci prin cea mai bună perioadă din viaţa ta şi asta se vede. Poate că treci printr-un divorţ, poate nu te descurci cu banii, echipa ta vede că eşti îngrijorat şi obosit. Dacă ţi se pun întrebări, barează-le, viaţa ta privată te priveşte doar pe tine. La fel şi dacă ţi-ai dat demisia, dar nu au fost încă semnate actele. Să recunoşti asta, ţi-ar putea demotiva echipa.  

Ce să nu spui: Sunt stresat pentru că... sau o să demisionez pentru că....

Ce să spui: Totul este bine!, atunci când e vorba despre viaţa privată sau Vrei să mă vezi plecat?, dacă eşti întrebat de demisie.