4 factori ce îți afectează munca în antreprenoriat

  • 20 ian. 2017, 16:51
  • 761

Chris Myers, CEO si co-fondator al companiei Bodetree a vobit deschis despre 4 factori care ii afecteaza munca in antreprenoriat. Cum sa ii identifici si ce bariere pun acestea intre tine si rezultatele pe care doresti sa le obtii. El a indentificat si a pus cele mai mari 4 probleme majore usor de ignorat intr-o formula : “H. A. L. T” (foame, furie, singuratate, epuizare).

Se intampla adesea sa ne ingropam in deadline-uri pe masura ce proiectele noaste iau amploare si devin mai importante.Aceasta este cauza pentru care uitam ca, in definitiv, suntem oameni si, asemenea unui proiect sau unui proiect abia la inceput, organismul nostru are nevoie de resurse pentru a functiona la maximum potential.

Cele mai usor de indentificat simptome pentru cei ce sunt afectati de “H.A.L.T” sunt: scaderea pregnanta a puterii de concentrare si  retinere.

FOAME

Myers indetifica doua tipuri de “foame” ce ne pot afecta puterea de concentrare si rezultatele : cea fizica si cea psihica.

El le defineste astfel:

Cand te epuizezi din cauza stresului se numeste oboseala psihica. Remediul cel mai bun in astfel de cazuri este odihna. Foamea fizica se manifesta la fel insa diferenta este ca atunci cand uitam prea des sa ne hranim corespunzator, lucru de inteles in anumite momente, este faptul ca o indelungata privare de resurse poate duce la probleme fizice serioase.

Corpul tau are nevoie de resurse nutritive si o conditie fizica buna pentru a te putea ajuta pe tine sa functionezi la capacitate maxima. In definitiv cum te-ai putea concentra la ceea ce ai de facut daca ai migrene constante?

Ceea ce ne trimite la punctul doi.

FURIE

Atunci cand suntem constienti de capacitatile noastre, de potentialul si importanta proiectului e normal sa simtit frustrare cand lucrurile nu decurg cum am planuit sau cand nu ne simtim in forma maxima. Atunci cand capacitatile noastre scad, este normal sa ne intrebam de ce si sa resimtit furie pe noi insine. Problema? Furia ne aduce in punctul de a reactiona impulsiv si de a nu lua cele mai bune decizii.

In situatia asta ne expunem riscului de a pierde un proiect, de a distruge relatii de munca valoroase si de a pierde clienti.

Cu cat te simti mai obosit si nefericit cu atat ai sanse mai mari sa pierzi toata munca pe care ai depus-o in ultimele luni sau chiar ani.

Ce legatura are nefericirea personala cu munca? Hai sa aruncam o privire la punctul 3.

SINGURATATE

Un “mit” sau un “crez” al secolului XXI este acela ca fericirea tine doar de reusita in “cariera” dar adevarul este ca viata nu este o munca continua, ca reusitele de la locul de munca nu genereaza destul dopamine, serotonine si adrenalina in creier. Tocmai de aceea oamenii au nevoie de vacanta si de timp liber. De prieteni si familie. Suntem animale sociale in definitiv.

Myers recunoaste ca ingropandu-se in munca si petrecand mult prea putin timp cu familia a inceput sa se simta singur, trist si mizerabil (in unele cazuri asta pute duce la probleme serioase de sanatate mintala cum ar fi anxietatea sau depresia).

Aspect al vietii ce a inceput in cele din urma sa ii afecteze rezultatele.

Nu cred ca exista un manager nefericit cu un angajat proactiv si implicat insa totul are o limita care face diferenta intre un om sanatos, apt si un om epuizat care nu da randament.

Ce poti sa faci daca simti ca ai ajuns in acest punct?

Respira, chiar daca simti ca termenul limita te sufoca si ramai fara timp, nu uita ca nu poti da randament fiind la limita bunastarii tale (fizica sau psihica). Ia o pauza, bucura-te de putin timp cu cei care te fac fericit si iti dau incredere in tine insuti.

Cine stie poate relaxandu-te iti vine si ideea salvatoare.

EPUIZARE

Tot ceea ce am scris mai sus duc in cele din urma la cel mai  problematic element. Epuizarea.

E placut sa fii implicat, e minunat cand reusesti sa finalizezi un proiect iar rezultatele sunt pozitive, insa daca uiti sa ai grija de tine si te infometezi, te privezi de somn si te lasi consumat de lucruri pentru care, in final, or sa existe solutii nu ai sa ajungi prea departe.

Poate ai salvat un proiect in acest fel insa nu aceasta e solutia. In final o sa ramai fara energie si capacitatiile de care ai nevoie pentru a excela in cariera iar in final ai sa ramai epuizat, furios si cel mai probabil demoralizat.

Acestea sunt cele 4 elemente ce iti afecteaza munca in antreprenoriat si cele mai comune in acest secol. Daca simti ca esti aproape de unul dintre acestea incearca sa pui sarcina pe care o ai acum putin deoparte si sa te relaxezi.