3 modalități de finanțare pentru afaceri la început de drum

  • 6 oct. 2017, 15:34
  • 946

Primul pas în a înființa propria afacere este găsirea unei surse de finanțare, acesta fiind adesea și punctul în care se blochează o mulțime de antreprenori. 

Fără o finanțare solidă în spate, o afacere nu poate să se dezvolte ca la carte și cele mai multe dintre persoanele care şi-ar dori să dețină propriul business se descurajează încă din etapa găsirii unei surse de finanțare. În ultimii ani, însă, cei care își doresc propria lor afacere au avut mai multe oportunități de finanțare, cele mai notabile fiind cele de mai jos:

1. Fondurile care au sprijinit sute de afaceri

Încă din 2007, de la aderarea României în Uniunea Europeană, fondurile europene nerambursabile au devenit un real sprijin pentru cei care își doreau o afacere a lor. Cum țara noastră se află pe locul întâi în UE la suprafața arabilă, majoritatea celor care au accesat fonduri au fost antreprenorii din acest domeniu. E bine de știut, însă, că ele se adresează și altor arii și că foarte multe afaceri pot primi fonduri nerambursabile. 

Cea mai mare problemă a acestor fonduri este legată, însă, de birocrație. Este nevoie de extrem de multe acte și procesul este îngreunat de toate aceste reguli. Desigur, poți apela la astfel de variante mai rapide pentru fonduri europene, care îți oferă instrumentele și informațiile necesare pentru demararea și pentru implementarea proiectului. În funcție de programul pe care îl accesezi și de anvergura proiectului depinde și suma pe care o vei putea solicita. 

2. Creditul bancar pentru înființarea unei afaceri

Majoritatea băncilor au programe dedicate afacerilor la început de drum și prin care un antreprenor își poate lansa businessul. Spre deosebire de alte tipuri de credite, acestea sunt bine pliate pe nevoile și posibilitățile unui proaspăt antreprenor. 

Odată ce obții un credit de la o instituție bancară, poți spune că ai și girul unor persoane care cunosc mediul de afaceri, așa că este un prim semnal că ești pe drumul cel bun. Mai mult decât atât, acest gir va putea fi folosit și pentru a convinge viitori investitori că este o afacere care le merită banii și că are potențial. Banca nu ar investi într-o idee cu un viitor pecetluit, tocmai de aceea este un semnal pozitiv. 

3. Programe guvernamentale 

Deși sunt adesea privite cu scepticism, programele guvernamentale pentru sprijinirea IMM-urilor sunt de un real ajutor odată ce se trece de birocrație. Start-Up Nation, poate cel mai mediatizat program de finanțare, a atras o mulțime de antreprenori, iar el le poate aduce un buget de pornire de 44.000 de euro, pentru a-și demara afacerea. Este o sumă importantă, deloc de neglijat și care ar putea fi baza pentru un business de succes. 

Când aplici pentru un credit sau un program de finanțare, indiferent de tipul lui, ești forțat să faci un plan de afaceri, să gândești strategii de creștere și să analizezi cu foarte mare atenție felul în care se va dezvolta afacerea ta. Spre deosebire de situațiile în care obții bani de la familie și prieteni sau investești economiile proprii în afaceri, aceste surse de finanțare te determină să pui mai bine la punct planul tău de afaceri.