Leadershipul motivaţional văzut de miliardarii planetei

  • 11 сент. 2017, 11:05
  • 1 949

Răspunsurile acestea le putem găsi la oamenii pe care îi vedem şi îi admirăm pentru succesul lor în business. De-a lungul timpului, marii miliardari ai lumii ne-au oferit adevărate lecţii de leadership motivaţional.

Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, a dezvăluit că la baza carierei sale au stat multe ore de muncă. Dar oare ce l-a motivat să facă asta? Răspunsul a venit tot din partea lui, într-un citat care a făcut istorie. „Oamenii pot fi foarte deștepți sau foarte pricepuți într-un anumit domeniu, dar dacă ei înșiși nu cred cu adevărat asta, nu vor munci prea mult“, a spus Zuckerberg. Concret, este vorba de a conştientiza propria valoare şi de a avea siguranţă de sine. Se ştie că, în lumea succesului, timiditatea şi sentimentul de incertidune nu au ce căuta.

Conceptul de leadership ne poate fi insuflat şi de către cei care ne sunt alături. Cel puţin aşa susţine cel mai bogat om din lume, Bill Gates. Fondatorul Microsoft e de părere că, pentru a deveni lideri în ceea ce facem, avem nevoie de o echipă formată din oameni profesionişti şi, mai ales, sinceri. „Cu toții avem nevoie de oameni care să ne ofere părerile lor sincere. Cu ajutorul lor devenim mai buni“, e convins Gates.

O altă voce puternică, miliardarul Elon Musk, recunoaşte că, uneori, se mai înşeală când vine vorba de alegerea colaboratorilor. „Cea mai mare greșeală a mea este probabil faptul că mă ghidez prea mult după talentul unui om și nu după personalitatea lui“, spune magnatul sud-african.

Nimeni nu se naşte lider. Această calitate se dobândeşte de-a lungul anilor. Prima lecţie de leadership motivaţional o primim chiar de la părinţi. Mesajul primit în copilărie este, în general, acelaşi: „ai carte, ai parte”. Totuşi, educaţia primită nu ne garantează că putem deveni lideri la maturitate. Aceasta trebuie îmbinată cu încrederea în forţele proprii şi cu păreri sincere şi obiective ale oamenilor pe care îi considerăm importanţi.

De ce e esențial ultimul element? E simplu. Feedback-urile primite ne ajută să ne perfecţionăm şi să renunţăm la elementele care ne împiedică să devenim lideri.