Studiu: Unul din cinci șefi este psihopat

  • 14 sept. 2016, 17:30
  • 874

Unul din cinci directori din corporații este psihopat, arată un studiu realizat de cercetători din SUA și Australia și citat de The Independent și de alte publicații internaționale. Incapacitatea de a empatiza, superficialitatea și nesinceritatea sunt asociate cu această afecțiune.

Analiza a inclus 261 de profesioniști de nivel senior din SUA și a arătat că 21% dintre aceștia aveau niveluri clinice ale trăsăturilor psihopatologice. O rată asemănătoare cu cea întâlnită în rândul deținuților din pușcării. În rândul populației, în general, rata psihopatologiei este de unu la 100.

Nathan Brooks, psihologul care a condus studiul, spune că, în urma acestor descoperiri, firmele ar trebui să-și îmbunătățească modalitățile de recrutare.  El adaugă că recrutorii tind să se concentreze pe competențe și aptitudini, în detrimentul trăsăturilor de personalitate, iar asta a dus la angajarea unor „psihopați de succes” care se pot implica în acțiuni imorale sau ilegale sau pot avea un impact negativ asupra colegilor. „În mod tipic, psihopații crează mult haos și tind să îi asmută pe oameni unii împotriva celorlalți”. „Pentru psihopați, [succesul în afaceri] e un joc și nu îi deranjează că încalcă regulile morale. Sunt interesați să ajungă acolo unde își doresc în companie și să îi domine pe ceilalți.”

Studiul a fost realizat de cercetători de la Bond University, Australia, și University of San Diego, SUA. Rezultatele au fost prezentate la o întrunire a Australian Psychological Society și urmează să fie publicate în European Journal of Psychology.