Să îi spun angajatorului ce salariu am avut la fostul job?

  • 29 aug. 2016, 10:22
  • 3 297

Este una dintre acele întrebări care te pune în dificultate. Oare e bine să-i spun angajatorului un salariu mai mare decât la fostul job sau să fiu sincer pentru că poate verifica?

„De ce angajatorul vrea să plieze oferta salarială pe cât am câștigat înainte? Remunerația mea era mai mică decât media în domeniu”. Cea mai convenabilă situație ar fi dacă angajatorul nu ar avea dreptul să te întrebe detalii despre salariul la fostul loc de muncă.

Se întâmplă în statul american Massachusetts, unde, o nouă lege interzice angajatorilor să îşi întrebe candidaţii, în cadrul interviurilor de angajare, ce salariu au avut la fostul loc de muncă. Legea cere angajatorilor să plătească femeile şi bărbaţii în mod egal pentru sarcini asemănătoare.

Angajatorii vor aștepta discuțiile despre istoria salariului până în momentul în care propun candidatului o ofertă oficială, care include și compensații. 

Ce salariu ai avut la fostul loc de muncă?


Pentru a formula un răspuns corect la această întrebare, e nevoie să înțelegi care este rațiunea angajatorului, ce vrea să afle de fapt. „Salariul de la fostul loc de muncă poate fi un indicator al valorii tale pe piață”, spune Richard Phillips coach în carieră. De asemenea, vrea să știe și la ce salariu te vei aștepta. Dacă este vorba de o remunerație mai mare decât angajatorul poate plăti pentru poziția respectivă, discuția poate fi oprită și poate fi o economie de timp și energie atât pentru el, cât și pentru tine. „Este o modalitate de a vă da seama dacă jucați în aceeași ligă”, spune Phillips.

Joacă în mod corect


La interviu poate fi ca în jocul de poker. Tu vei arăta oricare altă carte a ta, iar angajatorul va arăta oricare altă carte a lui. De aceea, este bine să nu oferi prea multe detalii despre salariul tău când trimiți CV-ul. Dacă există interes pentru profilul tău, cineva te va suna să-ți ceară mai multe informații. Apoi ești deja în dialog. Prezinți la interviu ceea ce știi să faci și ceea ce poți să faci pentru companie, iar odată ce ești văzut ca un candidat valoros, negocierea salariului va fi mai ușoară și spre avantajul tău. Este util ca atât tu, cât și angajatorul să comunicați un interval în care se poate încadra salariul pentru ca așteptările să fie realiste.

Reformulează întrebarea


Cel mai bun lucru pe care îl poți face când un angajator te întreabă despre istoria salariului este să reformulezi întrebarea și să precizezi intervalul salarial convenabil. În multe cazuri, răspunsul tău va fi acceptat și conversația va merge mai departe.

Strategia poate fi riscantă, dar eficientă


Abordarea în care alegi să nu-ți comunici salariul în CV sau în mini chestionar poate fi riscantă. Unii angajatori pot alege să se concentreze asupra candidaților atenți să ofere detalii despre salariu.  Însă, dacă ești un candidat calificat și angajatorul te ignoră pentru că nu ai menționat salariul, este bine să nu îți dorești să lucrezi pentru acea companie.

Companiile pot determina dacă un candidat le aduce valoare și nu ar trebui să se uite la competitorii lor și la istoricul salariului pentru a stabili remunerația. În al doilea rând, un angajator pentru care merită să lucrezi este preocupat de fericirea ta și nu te întreabă de istoricul salariului, ci de așteptările tale financiare.

Spune adevărul


Este bine să răspunzi cât mai sincer la întrebarea despre salariu pentru că, de pe o parte, istoricul remunerațiilor tale poate arăta progresul tău profesional, iar pe de altă parte poate fi verificat cu ușurință. Angajatorul poate cere referințe despre tine sau poate cunoaște salariile din compania în care ai lucrat pentru că are prieteni acolo. Iar industria este mică și oamenii ajung să se cunoască prin colegi comuni.
Comunicarea cât mai sinceră a salariului avut și a salariului dorit poate fi primul pas spre job care te face fericit și te ajută să lucrezi cu motivație.
Foarte important este să precizezi și bonusurile (dacă ele au existat) ca parte a salariului tău și să formulezi răspunsul astfel: „Am avut salariul fix de X lei, însă, cu tot cu bonusuri, ajungeam la X lei”. Este o modalitate eficientă pentru a determina angajatorul să te plătească mai bine.