Opt lucruri pe care trebuie să le știi înainte de un interviu de angajare

  • 22 iul. 2019, 16:34
  • 825

Ți-ai depus online CV-ul pentru jobul dorit și tocmai ai fost invitat la o discuție cu directorul de HR. Propunerea te îngrijorează pentru că este foarte din scurt și nu știi cum te vei descurca. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te pregătești pentru a face o impresie bună la interviul de angajare.

1. Pregătește-te pentru interviu ca pentru un examen 

Este important să faci rost de cât mai multe informații despre compania pe care o țintești, date pe care să le reții. Iar dacă jobul de care ești interesat presupune cunoștințe într-un anumit domeniu pune-te la curent cu informațiile cele mai relevante, scrie Entrepreneur. 

2. Întocmește o listă cu întrebările care ți-ar putea fi adresate 

Poți să faci această lista luând în calcul întrebările pe care tu crezi că le-ai putea primi, cât și pe cele pe care le-au primit alții. Ia legătură cu oameni care au lucrat în companii similare și pe posturi că cel pentru care candidezi tu și întreabă-i despre experiențele pe care le-au avut la interviul de angajare. 

3. Scrie-ți răspunsurile la toate întrebările pe care le anticipezi și rostește-le 

Chiar dacă nu îți vei mai aminti răspunsurile cuvânt cu cuvânt, te va ajuta rememorarea unor idei. În același timp, scrie și câteva întrebări pe care intenționezi să le adresezi tu angajatorilor și fii pregătit să le spui cu voce tare când va fi momentul. Întrebările trebuie să fie bine nuanțate și documentate și ideal este să nu întrebi ceva ce poate fi găsit printr-o simplă căutare în mediul online. 

4. Compară-ți aptitudinile și experiența cu cerințele jobului 

Pentru fiecare element care compune descrierea poziției, identifică-ți aptitudinile relevante și experiența, și fă o analiză critică legată de modul în care le vei prezența angajatorului. Dacă o anumită aptitudine sau un element de experiență îți lipsesc, trebuie să fii capabil să demonstrezi că te vei descurca și fără. 

5. Du-te odihnit și într-o condiție fizică bună 

Un somn bun și niște mese hrănitoare îți vor fi de folos în ziua interviului. Dacă ești predispus la stări de anxietate, exersează câteva tehnici de respirație sau meditație înaintea întâlnirii cu angajatorul. 

6. Îmbrăca-te pentru succes 

Alege o ținută clasică. În ziua interviului nu este recomandat să porți haine care distrag atenția angajatorului. Hainele alese trebuie să aibă calitatea de a te face să te simți încrezător în forțele proprii. 

7. Evită incertitudinile în ziua cu interviul 

Fă-ți din timp o listă cu actele de care ai nevoie, poate fi vorba și de mai multe copii ale CV-ului, de exemplu, și, eventual, întocmește mental ruta pe care o să ajungi la sediul companiei. Așa elimini incertitudinile care nu vrei să apară într-o zi atât de importantă. 

8. Ține legătura cu cei din companie 

Să ții legătura cu angajatorul chiar și după interviu demonstrează că îți pasă de jobul respectiv. Asta nu înseamnă că trebuie să suni în fiecare zi și să întrebi dacă poziția încă este deschisă, ci poți trimite un email de mulțumire recrutorului, ceea ce va arăta că ești cu adevărat interesat.